Sa është i rrezikshëm peroksidi i hidrogjenit?

Peroksid hidrogjeni është një kimikat që vjen në forma të ndryshme. Mund ta përdorni për të dezinfektuar prerjet e vogla. Nëse gëlltisni një sasi të vogël, nuk ka të ngjarë t’ju dëmtojë. Pini shumë, megjithatë, dhe mund të sëmureni.

Solucione më të forta të peroksidit të hidrogjenit mund të jenë të rrezikshme, ose edhe fatale, nëse gëlltiten ose thithen. Ato gjithashtu mund të djegin lëkurën dhe sytë tuaj.

Është një përbërës në produktet komerciale të tilla si zbardhuesit e dhëmbëve dhe bojërat e flokëve. Përqindja e peroksidit të hidrogjenit në këto produkte ndryshojnë.

Peroksid hidrogjeni është i disponueshëm në shumë forma ose solucione. Në përgjithësi, ekzistojnë katër lloje kryesore:

Solucion shtëpie (3 për qind). Ky lloj i peroksidit të hidrogjenit zakonisht përdoret si larje e gojës ose gargarë. Përdoret gjithashtu për të dezinfektuar plagët e vogla dhe sipërfaqet e shtëpisë.

Zbardhues i flokëve (6 deri në 10 përqind). Siç nënkupton emri i saj, ky hollim i peroksidit të hidrogjenit përdoret për zbardhjen e flokëve.

Fuqia industriale (90 përqind). Gëlltitja edhe e sasive të vogla të peroksidit të hidrogjenit në këtë forcë mund të jetë fatale. Është toksike nëse preket ose pihen. Nuk duhet të përdoret për përdorim shtëpiak ose të çfarëdo lloji. Përdorimi industrial peroksid hidrogjeni përdoret shpesh për të zbardhur pëlhura, tekstile dhe produkte letre, përveç përdorimeve të tjera.

Rreziqet e peroksidit të hidrogjenit

Peroksid hidrogjeni ka potencialin të shkaktojë dëmtime ose sëmundje në disa mënyra.

Gëlltitje

Gëlltitja e 3 për qind të peroksidit të hidrogjenit mund të shkaktojë

 • të vjella
 • acarim i gojës, fytit dhe stomakut
 • distension gastrik
 • shkumëzimi në gojën tuaj, nga të vjella deri në flluska oksigjeni që janë formuar në stomakun tuaj
 • djegie të brendshme, megjithëse kjo është një simptomë e pazakontë për këtë solucion

Gëlltitja e peroksidit të hidrogjenit me 10 deri në 20 për qind forcë mund të shkaktojë të njëjtat simptoma. Djegiet e brendshme kanë më shumë gjasa të ndodhin në këtë forcë.

Gëlltitja e solucioneve prej më shumë se 20 për qind mund të shkaktojë të njëjtat simptoma, si dhe humbje të shpejtë të vetëdijes dhe paralizë të frymëmarrjes.

Embolia e gazit

Sipas Poison Control, embolia e gazit është një ndërlikim i rrallë që mund të ndodhë nga pirja e peroksidit të hidrogjenit të çfarëdo forme. Një emboli e gazit shkaktohet nga flluska gazi ose ajri që futen në sistemin tuaj të qarkullimit të gjakut dhe bllokojnë një enë gjaku.

Ky ndërlikim serioz mund të jetë fatal nëse nuk trajtohet shpejt. Simptomat e embolisë së gazit përfshijnë:

 • dhimbje gjoksi
 • konfuzion
 • vështirësi në frymëmarrje

Kontakti me lëkurën

Kontakti i lëkurës me peroksid hidrogjenin shtëpiak zakonisht nuk është i rrezikshëm. Sidoqoftë, mund të shkaktojë acarim të vogël të lëkurës. Ky lloj peroksid hidrogjeni gjithashtu mund të zbardhë lëkurën tuaj. Mëgjithatë mund të jetë e përkoshme.

Kontakti i lëkurës me përqendrime më të larta të peroksidit të hidrogjenit mund të shkaktojë:

 • acarim të rëndë
 • djegie
 • flluska
 • ulcerat
 • dhëmbëza

Thithja (frymëmarrja në tym)

Frymëmarrja në peroksid hidrogjenin shtëpiak mund të shkaktojë:

 • acarim të lehtë të frymëmarrjes
 • ndjesi djegieje në hundë, fyt ose gjoks
 • acarim të syve

Frymëmarrja në avuj nga peroksidi i hidrogjenit që është më shumë se 10 për qind mund të shkaktojë të njëjtat simptoma, plus:

 • acarim të rëndë pulmonar
 • bronkit
 • edemë pulmonare (lëng i tepërt në mushkëritë tuaja)

Disa njerëz pinë peroksid hidrogjeni të nivelit ushqimor sepse janë nën supozimin e rremë se mund të shërojë gjendje të tilla si kanceri dhe HIV. Kjo është e paprovuar – dhe e pasaktë./healthline

SHARE