Pse nganjëherë ndiejmë “xixa” në gjymtyrët tanë?

E keni provuar të paktën një herë që, pasi keni qenë në të njëjtën pozitë për një kohë të gjatë, ndjeni se një pjesë e trupit tuaj “ka rënë në gjumë”. Pastaj, kur përpiqeni të lëvizni, filloni të ndjeni therje si ‘xixa’.

Si quhet kjo ndjenjë?

Sipas Institutit Kombëtar të Çrregullimeve Neurologjike dhe Goditjes në tru, ndjesia e mpirjes, kjo ndjenjë quhet, quhet parestezi. Kjo zakonisht ndihet në duar ose këmbë, por mund të ndodhë edhe në pjesë të tjera të trupit.

Një studim që shikoi ndjesitë e zgjuara në gjymtyrë kur ushtron presion tregon se kjo mpirje zakonisht shfaqet pa paralajmërim paraprak. Kjo sepse subjekti zakonisht nuk është i vetëdijshëm se kur fillon ndjenja.

Për më tepër, jo gjithmonë shkakton dhimbje, por kryesisht shqetësim. Miliona njerëz në të gjithë botën i nënshtrohen këtyre llojeve të shqetësimit, veçanërisht ata që profesioni i tyre mund të kufizojë lëvizjen e tyre fizike, si punë në zyra ku është e zakonshme të kalosh orë të tëra ulur.

Kur ndodh humbja e ndjesisë?

Nuk është për t’u habitur të themi se, në një moment në jetën tonë, të gjithë kemi përjetuar atë që quhet zyrtarisht parestezi kalimtare. Ju mund ta keni përshkruar atë si një pjesë të trupit tuaj që “bie në gjumë” dhe referohet gjerësisht si “kunja dhe gjilpëra” ose “xixa”. Kjo ndodh kur kemi qenë në të njëjtën pozitë për një kohë të gjatë. Ndodh shpesh kur rrimë me këmbë të kryqëzuara ose biem në gjumë me njërin krah të palosur poshtë kokës.

Në shumicën e rasteve, kjo ndodh kur ushtrohet presion i qëndrueshëm mbi një nerv, siç përmendëm më parë. Sidoqoftë, duhet ta dini se mund të jetë gjithashtu rezultat i një dëmtimi ekzistues ose ndonjë gjendje tjetër themelore që përfshin dëmtimin e sistemit nervor, si një dëmtim nervor, një disk hernie, një tumor ose diçka tjetër.

Sa zgjat kjo ndjenjë?

Ndjesia e një gjymtyre të mpirë zakonisht zhduket mjaft shpejt pasi lehtësohet presioni mbi nervin që ishte prekur, duke bërë që gjaku të qarkullojë përsëri atje. Në mënyrë që të ndodhë kjo, ju thjesht mund të lëvizni pjesën e mpirë duke bërë stërvitje, duke u shtrirë ose duke e masazhuar atë.  Gradualisht, ndjesia do të zvogëlohet derisa të zhduket./ Bright Side

SHARE