LEHTËSIM I MASAVE: JETA KTHEHET NË NORMALITET

Nga nesër deri më 2 korrik, masa të reja, më liberale epidemiologjike do të jenë në fuqi në Malin e Zi, njoftoi Ministria e Shëndetësisë. Gjegjësisht, duke marrë parasysh numrin e banorëve të vaksinuar dhe zvogëlimin e numrit të të infektuarve, Këshilli për Luftën kundër Koronavirusit vendosi të liberalizojë maksimalisht kushtet e punës dhe të jetesës në Malin e Zi.

Në përputhje me masat epidemiologjike të përshkruara tashmë, masat që do të vlejnë nga 19 qershor deri të premten 2 korrik janë:

1. Afati për funksionimin e objekteve hotelierike (restorante, kafene, kafeteri, restorante në hotele dhe objekte të ngjashme hotelierike) shfuqizohet, i cili, në vend të punoj deri në mesnatë, mund të organizojë orarin e punës në përputhje me orët e përcaktuara të punës dhe me pëlqimin të vetëqeverisjes lokale kompetente. Masa e ndalimit të performancës së një programi muzikor me pjesëmarrjen e këngëtarëve dhe muzikantëve mbetet në fuqi, përveç në tarracë / kopsht në periudhën nga 20:00 deri në 23:00 dhe me respektimin e rreptë të akteve që parashikojnë kufizime të zhurmës;

2. Afati për punën e ndërmarrjeve dhe sipërmarrësve të angazhuar në tregtinë e produkteve jo ushqimore dhe ofrimin e shërbimeve (qendrat tregtare, dyqanet e këpucëve dhe veshjeve, sallonet e bukurisë, sallonet e parukerisë, etj.) shfuqizohet. Deri më tani, ata kanë qenë të lëjuar të punojnë deri në orën 23:00, dhe nga nesër do të organizojnë orarin e punës në përputhje me orët e përcaktuara të punës, si para pandemisë së shkaktuar nga virusi i ri corona;

3. Afati për punën e organizatorëve të lojërave të fatit shfuqizohet. Në vend të orarit prej orës 7:00 të mëngjesit deri në ora 23:00, organizatorët e lojërave të fatit mund të organizojnë punën në përputhje me orët e përcaktuara të punës si para pandemisë së shkaktuar nga virusi i ri corona;

4. Afati për punën e institucioneve arsimore dhe kulturore shfuqizohet. Në vend të orarit deri në 22:00 të mbrëmjes, ata mund të organizojnë punën në përputhje me orët e përcaktuara të punës, si para pandemisë së shkaktuar nga virusi i ri corona;

5. Lejohet të zhvillohen trajnime të atletëve (atletë amatorë dhe atletë rekreativë) dhe gara sportive dhe turne për atletë në ambiente të vogla sportive të mbyllura (balona, ​​etj.) Në përputhje me masat e veçanta në sport dhe rekreacion të përshkruara në Urdhër. Aktivitetet deri më tani ishin të ndaluara;

6. Afati i punës për kompanitë dhe sipërmarrësit që ofrojnë shërbime në qendrat e fitnesit dhe palestrat shfuqizohet. Në vend të orarit deri në orën 22:00 të mbrëmjes, ata mund të organizojnë punën e tyre në përputhje me orët e përcaktuara të punës, si para pandemisë së shkaktuar nga virusi i ri corona;

7. Orari për shpërndarjen e ushqimit – furnizimi me ushqim është shfuqizuar. Në vend të orarit deri në orën 22:00 të mbrëmjes, ata mund të organizojnë punën e tyre në përputhje me orët e përcaktuara të punës, si para pandemisë së shkaktuar nga virusi i ri corona;

8. Puna e sallave të lojërave për fëmijë shtohet. Në vend të orarit deri në ora 20:00, sallat e lojërave të fëmijëve mund të punojnë deri në ora 22:00;

9. Numri i lejuar i vizitorëve në ngjarje publike, tubime politike dhe private, festime, dasma, ahengje dhe ngjarje të tjera në vende të hapura publike dhe tarraca / kopshte të objektit hotelierik është në rritje. Në vend të 50, ata mund të marrin pjesë deri në 100 persona. Organizatori është i detyruar të caktojë një person përgjegjës për kontrollimin e zbatimit të masave të përshkruara;

10. Numri i lejuar i njerëzve të pranishëm në funerale është rritur nga 50 në 100 persona. Ndalimi i marrjes së ngushëllimeve dhe detyrimi për të mbajtur maska ​​mbrojtëse mbeten në fuqi;

11. Numri i lejuar i studentëve që janë në ekskursione rritet nga 50 në 100. Organizatori i ekskursioneve dhe ekskursioneve të shkollës dhe studentëve është i detyruar të caktojë një person përgjegjës për kontrollimin e zbatimit të masave të përcaktuara;

12. Numri i të pranishmëve në aktivitete argëtuese, sportive dhe rekreative për fëmijë dhe të rritur në vende të hapura publike (park dëfrim, trajnime në grupe, etj., është rritur nga 50 në 100 persona;

13. Lejohet mbajtja e ngjarjeve muzikore në ambient të hapur me posedimin e:

– një rezultat negativ i testit PCR jo më i vjetër se 72 orë ose

– test i shpejtë i antigjenit për koronavirusin e ri (SARS-CoV-2) – BAT jo më i vjetër se 48 orë, ose

– një rezultat pozitiv i testit PCR që është më i vjetër se 14 dhe jo më i vjetër se 90 ditë ose

– rezultati pozitiv i testit serologjik – antitrupa IgG, jo më të vjetër se 90 ditë ose

– verrtetim që kanë kaluar 14 ditë nga vaksinimi i plotë kundër COVID-19:

14. Lejohet fillimi i klubeve / diskotekave dhe diskove të natës me posedimin e:

– një rezultat negativ i testit PCR jo më i vjetër se 72 orë ose

– test i shpejtë i antigjenit për koronavirusin e ri (SARS-CoV-2) – BAT jo më i vjetër se 48 orë, ose

– një rezultat pozitiv i testit PCR që është më i vjetër se 14 dhe jo më i vjetër se 90 ditë ose

– rezultati pozitiv i testit serologjik – antitrupa IgG, jo më të vjetër se 90 ditë ose

– verrtetim që kanë kaluar 14 ditë nga vaksinimi i plotë kundër COVID-19:

Është e nevojshme që organizatori të punësojë një numër të mjaftueshëm të personave që do të jenë përgjegjës për zbatimin e të gjitha masave higjieno-epidemiologjike, në përputhje me Rekomandimet e Institutit të Shëndetit Publik.

15. Lista e vendeve qytetarët e të cilëve hyjnë në Malin e Zi nën të njëjtat kushte si para epidemisë COVID-19 u zgjerua. Mali i Zi, pa teste ose verrtetim të vaksinimit, po hap kufijtë e tij ndaj Norvegjisë dhe Kazakistanit. Si më parë, e njëjta gjë vlen për shtetasit e Serbisë, Kroacisë, Bosnjë dhe Hercegovinës, Kosovës, Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë, vendeve anëtare të BE-së, Izraelit, Zvicrës, Rusisë, Bjellorusisë, Ukrainës dhe Moldavisë.

SHARE