ABAZOVIQ: MALI I ZI VLERËSON MBËSHTETJEN E AUSTRISË NË RRUGËN E REFORMAVE

Mali i Zi vlerëson që Vjena zyrtare mbështet në mënyrë aktive Malin e Zi, vlerëson progresin e Malit të Zi brenda vendit, por gjithashtu i jep mbështetje të plotë përpjekjeve të mëtejshme të reformës, u njoftua pas takimit dypalësh midis Zëvendëskryeministrit të Malit të Zi Dritan Abazoviq dhe Ministres së Austrisë të Mbrojtjes Claudia Tanner. Siç u njoftua, Abazoviq vuri në dukje se Austria është një nga partnerët më të rëndësishëm të politikës së jashtme për Malin e Zi dhe vlerësoi se të dy vendet kanë bashkëpunim domethënës në shumë fusha. Ai e falënderoi për mbështetjen e vazhdueshme që Vjena zyrtare i ofron Malit të Zi, veçanërisht në procesin e integrimit evropian, përmes mbështetjes së drejtpërdrejtë për institucionet malazeze në procesin e integrimit. “Në atë kontekst, Zëvendëskryeministri i Malit të Zi theksoi veçanërisht ndihmën e ofruar nga Austria gjatë pandemisë COVID-19, e cila tregoi një shkallë të lartë solidariteti me qytetarët e Malit të Zi, e cila është më shumë se një tregues i qartë i marrëdhënieve miqësore midis dy vendeve,” theksuan nga Qeveria. Abazoviq deklaroi se vlerëson neutralitetin ushtarak të Austrisë dhe se anëtarësimi i Malit të Zi në NATO nuk pengoi të kenë një bashkëpunim intensiv në fushën e mbrojtjes, veçanërisht në fushën e trajnimeve të ndryshme në lidhje me luftën malore. Ministrja Tanner vuri në dukje se Austria vlerëson kontributin e Malit të Zi në forcimin e paqes dhe stabilitetit dhe promovimin e përparimit në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe se të dy vendet vazhdojnë të jenë partnerë të besueshëm. Takimi ishte një mundësi për Abazoviq dhe Taner për të diskutuar përmirësimin e bashkëpunimit midis Austrisë dhe Malit të Zi në fushën e mbrojtjes, si dhe modalitetet e bashkëpunimit në fushën e sigurisë midis dy vendeve. Abazoviq mori pjesë edhe në një panel të organizuar nga Ministrja Austriake për Bashkimin Evropian (BE) dhe Kushtetutën, Karolina Edtstadler, ku tema ishte politika e zgjerimit të Ballkanit Perëndimor dhe shkëmbimi i pikëpamjeve në kontekstin e konferencës për të ardhmen e Evropës, përpara takimit plenar të konferencës që do të mbahet nesër në Strasburg.

SHARE