Britanikët mund të trajtojnë kataraktet me ilaçe mrekullibërëse në vend që të operohen

Një ilaç i parë në botë së shpejti mund të përdoret për të trajtuar kataraktet në vend të operacionit në sy, thonë shkencëtarët me shpresë.

Ekspertët në Mbretërinë e Bashkuar kanë treguar se kur minjve u jepen pika për sy të një përbërje të quajtur VP1-001, aftësia e lenteve të tyre për t’u fokusuar u përmirësua në 61 për qind të rasteve.

Gjithashtu përmirësoi qartësinë në 46 për qind të atyre që trajtoheshin. Kataraktet janë shkaktari kryesor në botë i verbërisë, duke prekur më shumë se gjysmën e të gjithë britanikëve mbi 65 vjeç, shkruan Mirror.

Shkencëtarët që qëndrojnë pas zbulimit potencialisht “revolucionar” thonë se kjo mund të nënkuptojë se pacientët nuk do të kenë më nevojë për një procedurë invazive për të zëvendësuar thjerrëzat e syrit të tyre.Lexo po ashtu:Të moshuarit që kanë hequr kataraktin, rrezikohen më pak nga demenca

Drejtuesja e studimit, Prof. Barbara Pierscionek, nga Universiteti Anglia Ruskin, tha: “Ky është një hap i rëndësishëm përpara drejt trajtimit të kësaj gjendje jashtëzakonisht të zakonshme me ilaçe dhe jo me kirurgji”.

“Ky studim ka treguar efektet pozitive të një përbërjeje që ishte propozuar si një ilaç kundër kataraktit, por asnjëherë më parë i testuar në optikën e thjerrëzave. Është hulumtimi i parë i këtij lloji në botë”.

Katarakti është vendi ku lentet tuaja zhvillojnë njolla të turbullta që bëhen më të mëdha, duke shkaktuar shikim të paqartë dhe përfundimisht verbëri. Profesor Pierscionek tha se trajtimi i ri përmirësoi disa lloje të katarakteve, por jo të gjitha, që do të thotë se “mund të duhet të bëhen dallime midis llojeve të katarakteve” kur zhvillohet mjekimi.

Gjendja prek më së shumti të moshuarit, të njohur si katarakte të lidhura me moshën. Ndërsa nuk dihet pse njerëzit janë më të prirur për të zhvilluar katarakt ndërsa rriten, një histori familjare e gjendjes, pirja e duhanit, diabeti dhe pirja e tepërt e alkoolit mund të rrisin rrezikun.Lexo po ashtu:Tri mënyra të thjeshta për të shmangur humbjen e shikimit që lidhet me moshën

Kushtet gjenetike, infeksionet dhe lëndimet gjithashtu mund të çojnë në zhvillimin e sëmundjes nga disa fëmijë. Aktualisht, operacioni është i vetmi trajtim i provuar të jetë efektiv për kataraktet.

Procedura, e cila mund të kryhet në më pak se një orë, përfshin bërjen e një prerjeje në syrin e prekur për të hequr lentet e turbullta dhe për ta zëvendësuar atë me një plastikë të pastër. Më pas, pacientët janë në gjendje të shohin në fokus dhe të jenë në gjendje të bëjnë dallimin midis ngjyrave. /Telegrafi/

SHARE