Si të flini më mirë: Ushtroni rregullisht, zbulon studimi i ri

Gjumi është thelbësor për një shëndet të fortë, por kjo nuk do të thotë se është gjithmonë e lehtë të arrihet – veçanërisht kohët e fundit.

Pandemia la njerëz të panumërt duke u rrotulluar gjatë gjithë natës, me nivelet e pagjumësisë që u rritën në qiell gjatë viteve të fundit.

Ka alternativa të pafundme që pretendojnë se ndihmojnë në nxitjen e ciklit të gjumit, por një studim i ri nga Norvegjia raporton se receta më e mirë për një gjumë të mirë të natës është një stërvitje e fortë në palestër.

Shkencëtarët në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë, raportojnë se individët e aftë fizikisht kanë më pak gjasa të kenë nevojë për një recetë me pilula të gjumit nga mjeku i tyre. Mbi 34,000 të rritur u analizuan për të arritur këto gjetje.

“Ne kemi vërejtur se njerëzit që janë në gjendje më të mirë fizike kanë një rrezik më të ulët për të marrë pilula gjumi me recetë,” thotë Linda Ernstsen, profesoreshë e asociuar në Departamentin e Shëndetit Publik dhe Infermierisë në Universitetin Norvegjez të Shkencës dhe Teknologjisë (NTNU), një njoftim universitar.

Ky studim përdori të dhëna të mbledhura fillimisht nga Anketa e madhe Shëndetësore e Norvegjisë Trøndelag (Studimi HUNT).

Rreth 240,000 njerëz nga Trondheim, Norvegji kanë marrë pjesë në sondazh që nga fillimi i tij në vitin 1984, me katër raunde të anketimit që janë kryer deri më tani.

“Pothuajse 5,800 nga pjesëmarrësit morën barnat e tyre të para të gjumit me recetë gjatë periudhës së studimit,” shton Prof. Ernstsen.

Rreth 17 për qind e çështjeve të gjumit të grupit u bënë mjaft serioze për të garantuar një recetë nga një mjek.

Megjithatë, ata që ishin në gjendjen më të mirë fizike përdornin më pak barna me recetë. “Këto gjetje sugjerojnë se të qenit në formë fizike mund t’ju ndihmojë gjithashtu të flini më mirë,” vëren Prof. Ernstsen.

Veçanërisht, përfitimet e gjumit nga ushtrimet duken më të forta tek meshkujt sesa tek femrat.

Burrat aktiv shfaqën një rrezik 15 për qind më të ulët për të pasur nevojë për barna për të fjetur.

“Gjetjet tona mbështesin idenë se përmirësimi ose ruajtja e fitnesit mund të jetë një alternativë efektive për parandalimin e problemeve të gjumit,” përfundon Prof. Ernstsen.

Studimi është publikuar në revistën ‘Mayo Clinic Proceedings’. /Study finds.org

SHARE