NË PODGORICË, MASKA E DETYRUESHME NË AMBIENT TË MBYLLUR DHE TË HAPUR

Trupi Kordinues Kombëtar për Sëmundjet Infektive në seancë të kryesuar nga Kryetari i TKK-së Millutin Simoviq, duke marrë parasysh situatën epidemiologjike në Podgoricë, miratoi Urdhrin për të marrë masa të përkohshme për të parandaluar përhapjen e koronavirusit në vend.

Masat i referohen zonës së Kryeqytetit dhe do të zbatohen për shtatë ditët e ardhshme:

  1. mbledhja e popullatës në vende të hapura publike është e mundur deri në 40 persona, dhe në 20 persona në ambient të mbyllur, me detyrimin të respektojnë distancën fizike prej të paktën dy metrash dhe vurjen e maskës ​​mbrojtëse;
  2. përdorimi i detyrueshëm i maskave mbrojtëse brenda dhe jashtë, duke përfshirë edhe fëmijë më të vjetër se shtatë vjeç;
  3. detyrimi i ndërmarrjeve, personave të tjerë juridikë dhe sipërmarrësve që kryejnë veprimtari hotelerie në ambientet e hotelierisë (restorante, kafene, kafiteritë, restorantet hoteliere dhe objektet e ngjashme ushqimore) për të organizuar punën e tyre në atë mënyrë që:
  • në tryezë të ulen maksimum dy të ftuar brenda ambientit të hotelierisë, ose katër të ftuar në tarracën / kopshtin e këtij objekti,
  • të sigurohet një distancë prej të paktën dy metrave midis tavolinave, në përputhje me rekomandimet e Institutit të Shëndetit Publik të Malit të Zi (ISHP),
  • të sigurohet mirëmbajtje e rregullt të higjienës dhe dezinfektimin e zonave të zakonshme, mobiljeve, pajisjeve, etj., në përputhje me rekomandimet e ISHP;

4. detyrim i ndërmarrjeve dhe sipërmarrësve që ofrojnë shërbime në qendrat e fitnesit dhe palestrat për të organizuar punë në atë mënyrë që vetëm një person në dhjetë metra katror të mund të qëndrojë në objekt në njëjtën kohë, por jo më shumë se 20 persona, me detyrimin që të respektojnë distancën fizike nga të paktën dy metra midis përdoruesve të shërbimit dhe të sigurojnë masat e tjera në përputhje me udhëzimet e Institutit;

5. përdorimi i detyrueshëm i maskave mbrojtëse për punonjësit dhe pasagjerët në automjetet e transportit publik (autobus, furgon, auto-taksi), si dhe gjatë transportit të punonjësve me automjete për nevoja të veta, si dhe zbatimin e masave të tjera, në përputhje me udhëzimet e ISHP-së.

Trupi Koordinues Kombëtar u rekomandoi të gjitha bashkësive fetare që ritet fetare të kryhen në të gjithë territorin e Malit të Zi pa praninë e qytetarëve në objektet fetare.

TKK falënderoi qytetarët përgjegjës dhe subjektet afariste që respektojnë masat e miratuara dhe u bëri thirrje të gjithëve që të respektojnë, pa përjashtim, rekomandimet dhe masat detyruese dhe urdhrat e lëshuara për të mirën e përbashkët, në mënyrë që të luftojmë koronavirusin.

TKK bëri thirrje për veprim të përbashkët në luftën kundër përhapjes së koronavirusit, mbrojtjes së shëndetit të të gjithë qytetarëve si dhe ruajtjes së vendeve të punës dhe ekonomisë.

Gjithashtu është krijuar një Shtab Operativ për Kontrollin e Inspektimit për të përmirësuar zbatimin dhe kontrollin e të gjitha masave të miratuara nga Ministria e Shëndetësisë. 

“Ky ekip ndërministror do t’i kushtohet vetes dhe do të kontrollojë zbatimin e masave me vëmendje të veçantë, do të punojë në mënyrë parandaluese duke treguar dhe këshilluar, por edhe duke ndëshkuar personat juridikë të papërgjegjshëm dhe individët që shkelin rregullat,” thuhet në deklaratë.

SHARE