STOLTENBERG: NATO NË BISEDIME PËR SHUMË ARMË BËRTHAMORE

Keynote speech by NATO Secretary General, Jens Stoltenberg, participating in the Ottawa Conference on Security and Defence, organised by the Conference of Defence Associations (CDA).

NATO pritet të zgjerojë arsenalin e armëve bërthamore. Këtë e bën të ditur Shefi i NATO-s Jens Stoltenberg në një intervistë për britaniken “The Telegraph” që thekson se një lëvizje e tillë e aleancës ushtarake vjen pas kërcënimit në rritje të Rusisë dhe Kinës.

“Qëllimi i NATO-s është, sigurisht, një botë pa armë bërthamore, por për sa kohë që ekzistojnë armët bërthamore, ne do të mbetemi një aleancë bërthamore, sepse nëse Rusia, Kina dhe Koreja e Veriut kanë armë bërthamore dhe NATO jo, është një botë më të rrezikshme.”

Ai paralajmëroi se Kina po investonte shumë në armatimin modern, përfshirë arsenalin e saj bërthamor, i cili tha se do të rritet në 1000 koka bërthamore deri në vitin 2030.

Javën e kaluar, Stoltenberg deklaroi se armët bërthamore janë “garancia e fundit e sigurisë” e NATO-s dhe një mjet për të ruajtur paqen. Nga ana e tij, presidenti rus, Vladimir Putin, ka paralajmëruar disa herë se Moska mund të përdorë armë bërthamore për t’u mbrojtur në rrethana ekstreme.

Ai gjithashtu akuzon SHBA-në dhe aleatët e saj evropianë se po e shtyjnë botën në prag të konfliktit bërthamor duke i dhënë Ukrainës miliarda Dollarë armë, disa prej të cilave po përdoren për të goditur objektiva ushtarakë në tokën ruse.

SHARE