NË KOHËN E KORONAVIRUSIT, U SHPENZUAN 180 MILION MË SHUMË PËR USHQIM

Qarkullimi i përgjithshëm në tregtinë me pakicë në Malin e Zi në vitin 2020 arriti në 1.6 miliardë euro dhe gjysma e kësaj shume shkoi për ushqim dhe ilaçe, tregojnë të dhënat  paraprake nga Drejtoria e Statistikave të Monstat-it  që bëhen çdo të tretin vit. Edhe pse viti i kaluar ishte një vit  krize, qarkullimi në dyqane ishte 224 milion, ose 16 përqind, më i lartë se në vitin 2017, dhe madje gjysmë miliardi ose 45 përqind më shumë se në vitin 2001, shkruan Vijesti. Qytetarët e Malit të Zi shpenzuan më shumë para, duke marrë parasysh se nuk kishte pothuajse asnjë turist të huaj vitin e kaluar, për blerjen e ushqimit, 668 milion euro, që është 41.7 përqind e xhiros totale në të gjitha dyqanet. Importet e ushqimit vitin e kaluar arritën në 394 milion euro, por me çmime me shumicë, ndërsa qarkullimi i brendshëm llogaritet me çmime më të larta me pakicë. Kjo tregon që paratë kryesisht shpenzohen për ushqime të importuara. Pjesa e shitjeve të ushqimeve në qarkullimin e përgjithshëm në vitin 2020 ishte 35.4 përqind. Vitin e kaluar, 180 milion euro ishin shpenzuar për ushqim më shumë se në vitin 2017, kur kjo shifër ishte 487 milion euro. Meqenëse kishte shumë më pak turistë vitin e kaluar sesa tre vjet më parë, arsyet për një kërcim të tillë në blerjet e ushqimit mund të ishin rritja e çmimeve, rritja e popullsisë, grumbullimi i rezervave nga frika e një pandemie dhe një konsum më i lartë sepse më shumë ushqim hahej për shkak të kufizimeve të lëvizjes dhe karantinës . Konsumi i përgjithshëm i ushqimit është edhe më i lartë se këto shifra sepse një numër i konsiderueshëm i qytetarëve e blejnë atë direkt nga prodhuesit vendas, sepse kjo qarkullim nuk shihet në regjistrat zyrtarë.

SHARE