Cilat janë përfitimet shëndetësore të spinaqit?

Nga të gjitha perimet jeshile me gjethe, spinaqi është një nga më të gjithanshmit. 

Spinaqi ka disa përfitime shëndetësore. Është plot me vitamina, lëndë ushqyese dhe antioksidantë që mbrojnë nga sëmundjet kronike dhe promovojnë shëndetin e trurit, kardiovaskular dhe syve. Dhe ju lehtë mund të shtoni spinaq në vaktet tuaja për të maksimizuar ato përfitime.

Këtu janë gjashtë përfitimet shëndetësore të të ngrënit më shumë nga kjo bimë mbrojtëse e fuqishme, si dhe mënyra të thjeshta për të përfshirë spinaqin në vaktet dhe ushqimet tuaja.

Plot me lëndë ushqyese

Sipas Departamentit të Bujqësisë, tri gota spinaq të papërpunuar ofrojnë afërsisht 20 kalori, më pak se një gramë yndyrë, dy gramë proteina, tre gramë karbohidrate dhe dy gramë fibra.

Megjithëse ka pak kalori, spinaqi është plot me lëndë ushqyese. Një pjesë me tre filxhanë siguron mbi 300% të vlerës mesatare ditore të vitaminës K. Perimet me gjethe jeshile gjithashtu ofrojnë mbi 160% dhe 40% të vlerave mesatare ditore të vitaminës A dhe vitaminës C, respektivisht. Sipas Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë, vitaminat K dhe A i mbështesin kockat e forta. Dhe vitamina C ndihmon në shërimin e plagëve.

Spinaqi gjithashtu përmban 45% të vlerës mesatare ditore të folatit, e cila është një vitaminë B që ndihmon në formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe ADN-së. Ai gjithashtu furnizon hekur, magnez, kalium dhe kalcium, së bashku me sasi të vogla të vitaminave të tjera B.

E lartë në antioksidantë

Përveç vitaminave dhe mineraleve të shumta, spinaqi ofron antioksidantë që lidhen me mbrojtjen kundër inflamacionit dhe sëmundjeve.

Disa nga antioksidantët që gjenden në spinaq përfshijnë kaempferol, quercetin, myricetin dhe isorhamnetin – të njohura gjithashtu si flavonoids. Sipas Departamentit të Bujqësisë, flavonoidet janë përbërës që mund t’ju ndihmojnë në mbrojtjen kundër kancerit, si dhe sëmundjeve kardiovaskulare dhe inflamatore.

Mbron nga sëmundjet

Në një studim të publikuar në vitin 2016 në revistën Food & Function, studiuesit përmblodhën efektet mbrojtëse të spinaqit. Ata thanë se përbërësit që gjenden në spinaq mund ta reduktojnë stresin oksidativ. Ato gjithashtu ndikojnë pozitivisht në shprehjen e gjeneve – ose “ndezjen” e gjeneve të caktuara – në metabolizëm dhe inflamacion. Përveç kësaj, këto komponime nxisin lirimin e hormoneve të ngopjes që ju bëjnë të ndiheni të ngopur dhe të kënaqur pasi keni ngrënë spinaq.

Për këto arsye, studiuesit arritën në përfundimin se ngrënia e më shumë spinaqit mund të ndihmojë në frenimin e sëmundjeve kronike, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, kancerin, diabetin e tipit 2 dhe obezitetin.

Mbështet shëndetin e trurit

Efektet anti-inflamatore të spinaqit e bëjnë atë një pretendues kryesor për mbrojtjen e trurit – veçanërisht për sa i përket plakjes.

Në një studim të botuar në vitin 2015 në revistën Alzheimer’s & Dementia, studiuesit gjurmuan modelet e të ngrënit dhe aftësitë njohëse të më shumë se 900 të rriturve të moshës 58 deri në 98 vjeç për rreth pesë vjet. Ata vunë re një rënie të ndjeshme në shkallën e rënies njohëse tek ata që konsumonin sasi më të mëdha të perimeve me gjethe jeshile se të tjerët.

Të dhënat treguan gjithashtu se njerëzit që hanin një deri në dy racione të këtyre perimeve në ditë kishin të njëjtat aftësi njohëse si një person afërsisht 7.5 vjet më i ri se mosha e tyre aktuale.

Ndihmon në menaxhimin e presionit të gjakut

Spinaqi është gjithashtu një burim i nitrateve, të cilat janë kimikate natyrale. Nitratet hapen ose zgjerohen, enët e gjakut. Kjo përmirëson qarkullimin e gjakut dhe lehtëson stresin në zemër.

Në një studim të botuar në vitin 2016 në Journal of Nutrition, një grup prej shtatë femrash dhe 11 meshkujsh konsumuan katër pije të ndryshme të pasura me nitrate, të cilat përfshinin një pije spinaq. Studiuesit zbuluan se nivelet e nitratit në gjak të pjesëmarrësve u rritën pas konsumimit të pijeve.

Pija e spinaqit, si dhe lëngu i panxharit dhe pijet e sallatës me raketë, ulën gjithashtu presionin e gjakut. Presioni diastolik i gjakut – numri i fundit në një lexim të presionit të gjakut, që tregon sasinë e presionit në arteriet tuaja midis rrahjeve të zemrës – mbeti i ulët për pesë orë pas konsumimit të pijeve me spinaq dhe sallatë rakete.

Mbron shëndetin e syve

Një nga antioksidantët në spinaq, luteina, mund ta zvogëlojë rrezikun e degjenerimit makular (AMD) të lidhur me moshën. Sipas Institutit Kombëtar të Syve, AMD është një sëmundje e syve që mund ta turbullojë vizionin e mprehtë dhe qendror, i cili është thelbësor për lexim dhe ngasje. Është shkaku kryesor i humbjes së shikimit për njerëzit mbi 55 vjeç. Parandalimi është thelbësor sepse nuk ka ilaç për AMD.

Në një studim të botuar në vitin 2016 në revistën Nippon Ganka Gakkai Zasshi [Revista e Shoqatës Okulistike Japoneze], studiuesit ekzaminuan sytë e 11 pjesëmarrësve që konsumuan 75 gram spinaq të ngrirë që përmbante 10 miligramë luteinë çdo ditë për dy muaj. Marrja e spinaqit të pasur me luteinë rriti nivelet e luteinës në gjak të pjesëmarrësve dhe gjithashtu rriti matjet e densitetit optik të pigmentit makular (MPOD).

Pigmenti makular vepron si syze dielli të brendshme për t’i mbrojtur sytë. MPOD e ulët ose e ulur është një faktor rreziku për AMD. Hulumtimi tregoi se konsumimi i spinaqit mund të ndihmojë në frenimin e rrezikut të AMD./Health.com

SHARE