GJUKANOVIQ: MALI I ZI KA KAPACITET SERIOZ PËR POLITIKAT PRO-EVROPIANE

Në dhjetë muajt e fundit, ne kemi parë që Mali i Zi ka një kapacitet serioz për politika pro-evropiane si në opozitë ashtu edhe në shumicën parlamentare, tha presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviq. Ai në konferencën “Ballkani Perëndimor: Një pjesë kryesore e enigmës së sigurisë evropiane” të organizuar nga GLOBSEC, theksoi se kjo garanton që do të vazhdojnë të ecin dinamikisht drejt qëllimit të anëtarësimit në Bashkimin Evropian. Duke folur në konferencë si pjesë e ditës së dytë të vizitës së tij në Bratislavë, tha se strukturat e pushtetit kanë ndryshuar në gusht të vitit të kaluar. “Është logjike që njerëzit lodhen nga një strukturë e pushtetit për kaq shumë kohë, dhe në 10 muajt e fundit një strukturë e re e pushtetit ka qenë në pushtet. Ne i mirëpritëm ata me mosbesim, sepse deri atëherë ata ishin kundër pavarësisë së Malit të Zi, anëtarësimit në NATO dhe kundër të gjitha reformat që do të rezultonin në anëtarësimin në BE,” tha Gjukanoviq. Disa ditë pas zgjedhjeve, udhëheqësit e partive të koalicionit qeverisës nënshkruan një marrëveshje duke u zotuar për respektimin e të gjitha vlerave të rëndësishme për integrimin evropian dhe NATO. “Kjo është arsyeja pse ne kemi vendosur të zvogëlojmë dyshimet tona dhe le të shohim se si do të funksionojë. Pas 10 muajsh, më duket se koalicioni qeverisës tregon një tendencë për të miratuar vlera evropiane që do të garantojnë se Mali i Zi po lëviz dinamikisht rruga drejt integrimit evropian dhe se pjesa më e madhe e koalicionit qeverisës, domethënë dy të tretat e asaj strukture në pushtet, i përmbahet nacionalizmit serb dhe interesave gjeopolitikë rusë në Ballkanin Perëndimor janë të rëndësishme për ta,” tha Gjukanoviq. Ai theksoi se nuk mund të jetë i suksesshëm në arritjen e këtyre qëllimeve.

SHARE