SHUMICA PARLAMENTARE KËRKON TË KONFIRMOHET NËSE GJUKANOVIQ KA SHKELUR KUSHTETUTËN

Përfaqësuesit e shumicës parlamentare i kanë dorëzuar Kuvendit të Malit të Zi propozimin për procedurë për të konfirmuar nëse presidenti i Malit të Zi, Millo Gjukanoviq, ka shkelur Kushtetutën. Ata besojnë se presidenti ka shkelur Kushtetutën duke mos i propozuar Kuvendit një përfaqësues për përbërjen e qeverisë së re, dhe shtuan se ishte detyrim i rreptë i presidentit. “Presidenti i Malit të Zi ka shkelur nenin 95 pika 5 të Kushtetutës së Malit të Zi sepse nuk i ka ftuar të gjithë përfaqësuesit e partive politike të përfaqësuara në Kuvendin e Malit të Zi në diskutimet për mandatin për përbërjen e Qeverisë. Përkatësisht, këto parti nuk e kanë marrë ftesën: Demos, Mali i Zi i Bashkuar, Mali i Zi i drejtë, Partia e Punëtorëve dhe Shoqata Qytetare CIVIS, gjë që presidenti ka qenë i detyruar ta bëjë”, thuhet në dokument. Ata konstatojnë se Gjukanoviq me atë akt nuk e ka ftuar as në bisedë Miodrag Lekiqin, i cili ka marrë mbështetjen e 41 deputetëve për të qenë mandatar për përbërjen e Qeverisë së re të Malit të Zi me marrëveshjen e shumicës parlamentare. “Gjithashtu është krejtësisht antikushtetuese që ai të thërrasë nënshkrimet e deputetëve si kusht për propozimin e një përfaqësuesi sepse një detyrim i tillë nuk ekziston me Kushtetutë. Nga mbështetja publike e të gjithë anëtarëve të shumicës parlamentare prej 41 deputetësh, Gjukanoviq mund të bindet pa mëdyshje se Miodrag Lekiq ka mbështetjen e padiskutueshme për të qenë përfaqësues për përbërjen e Qeverisë”, thonë nga shumica parlamentare.

SHARE