SHEHOVIQ: KRIZA KA NXJERRË MË TË MIRËN NGA SISTEMI ARSIMOR

Kriza e shkaktuar nga pandemia e koronavirusit tregoi se sistemi arsimor është jashtëzakonisht fleksibil dhe i gatshëm për dixhitalizim dhe përmirësim të mëtutjeshëm, në të cilën do të punohet së bashku me partnerët në periudhën e ardhshme, u tha në një takim në internet të organizuar nga Ministria e Arsimit dhe UNICEF, morën pjesë përfaqësues të institucioneve arsimore, sistemeve të KB, ambasadave, organizatave ndërkombëtare dhe donatorëve.

Takimi u hap nga Ministri i Arsimit, Damir Shehoviq, dhe Koordinatorja e Përhershme e KB në Mal të Zi, Fiona Mekluni.

Shehoviq tha se takimi erdhi në kohën e duhur, sepse ne jemi në fund të një periudhe të katërt në të cilën është bërë shumë punë, por edhe në fillimin e një periudhe të re për të cilën duhet të vendosim përparësi në arsim.

Ai shtoi se ne kemi hapur derën për dixhitalizimin e sistemit arsimor, i cili është gjithashtu një nga sfidat më të mëdha në arsim, dhe ne do të fillojmë zbatimin e projektit të klasës dixhitale në të gjitha klasat e klasës së parë të shkollës fillore vitin e ardhshëm shkollor.

Një tjetër sfidë e theksuar nga Ministri është futja e formave të arsimit të dyfishtë për disa programe studimi në fakultete, si dhe theksimi i praktikës në fakultete, dhe u bëri thirrje partnerëve që të mbështesin sistemin arsimor në afirmimin e mëtutjeshëm të këtij segmenti të arsimit.

Mekluni theksoi se gjatë krizës, sistemi arsimor shpejt arriti të sigurojë vazhdimësinë e procesit arsimor për fëmijë, adoleshentë dhe të rinj, si dhe se hendeku dixhital në sistemin arsimor ishte zvogëluar.

Siç tha ajo, këto arritje do të ndikojnë në një gatishmëri më të mirë për sfidat në të ardhmen.

Ajo theksoi rëndësinë e përfshirjes, gjegjësisht përfshirjen e të gjithë fëmijëve në modele inovative të arsimit, por edhe punën e vazhdueshme në aftësimin e mësuesve.

Në takim u bë prezantimi mbi projektin #MësoNëShtëpi, si përgjigje e sistemit arsimor ndaj krizës, dhe u arrit në përfundimin se sipas modelit të këtij projekti të suksesshëm, është e nevojshme të ndërmerren hapat e ardhshëm në përmirësimin e arsimit, përmes një koordinimi të rregullt dhe pjesëmarrjes së të gjitha palëve përkatëse.

SHARE