NGADALËSIM PAS EKSPANSIONIT EKONOMIK NË 2022

Inflacioni i lartë dhe pasiguria politike ishin goditja kryesore për ekonominë malazeze, sipas Parashikimit Ekonomik Evropian Pranveror për vitin 2023.

Thuhet se zgjedhjet presidenciale të mbajtura së fundmi dhe zgjedhjet parlamentare të paralajmëruara të planifikuara për në qershor mund të rezultojnë në një situatë politike më të qëndrueshme, por që pasiguritë mbeten të larta, me gjasat e shtyrjes së procesit të reformës dhe devijimit të fokusit nga sfidat e menjëhershme ekonomike.

Ekonomia malazeze vazhdoi të rritet me shpejtësi në gjysmën e parë të 2022, si rezultat i konsumit privat dhe një sezoni të mirë turistik, sipas Parashikimit Ekonomik Evropian Pranveror për vitin 2023.

Megjithatë, rritja filloi të ngadalësohej në gjysmën e dytë të vitit , i cili parashikohet të vazhdojë edhe në vitin 2023 pasi inflacioni i lartë dhe rritja e kostove të huamarrjes rëndojnë konsumin dhe investimet e familjeve, pavarësisht rritjeve të dukshme të pagave, pensioneve dhe përfitimeve sociale në sektorin publik.

Deficiti buxhetor pritet të bjerë vetëm gradualisht.

SHARE