GJUKANOVIQ PRITI NË TAKIM AMBASADORIN E SHQIPËRISË KURTEZI

Marrëdhëniet midis Malit të Zi dhe Shqipërisë janë shembullore dhe miqësore, pa çështje të hapura dhe me detyrimin e të dy vendeve për të ushqyer me kujdes marrëdhëniet me popujt pakicë, tha Presidenti i Malit të Zi Millo Gjukanoviq gjatë takimit me Ambasadorin e Shqipërisë në Mal të Zi, Ridi Kurtezi. Kurtezi falënderoi Gjukanoviqin për kontributin e tij në pozitë të barabartë të popullit shqiptar në Malin e Zi, i cili është rezultat i idesë dhe vizionit të tij. Gjukanoviq dhe Kurtezi diskutuan marrëdhëniet miqësore midis Malit të Zi dhe Shqipërisë dhe perspektivën evropiane të të dy vendeve dhe rajonit në tërësi. Sipas Zyrës së Presidentit, Gjukanoviq përsëriti urimet e tij për organizimin e suksesshëm të zgjedhjeve të fundit parlamentare të mbajtura në Shqipëri me shpresë se vullneti i lirë i shprehur i qytetarëve të Shqipërisë do të jetë baza për përparimin e mëtejshëm dhe arritjen e qëllimeve të vendit në fushën e ekonomisë dhe zhvillimit demokratik. Duke vlerësuar se si Mali i Zi dhe Shqipëria përballen me sfida të shumta, Gjukanoviq vlerësoi se lufta kundër pandemisë është akoma më sfiduesja, duke shprehur pritjen që pas një niveli të kënaqshëm të imunizimit të popullsisë, të krijohen kushte për të inkurajuar turizmin dhe për të kapërcyer pasojat ekonomike. “Në të njëjtën kohë, ne po përballemi me sfida në drejtim të evropianizimit të rajonit dhe sfida që ky rajon dhe Evropa kanë me ndikimin e palëve të treta interesat e të cilave janë në kundërshtim me ato evropiane,” tha presidenti. Në të njëjtën kohë, Kurtezi shprehi disa shqetësime në lidhje me çështjet dhe paralajmërimin e zgjidhjeve ligjore mbi shtetësinë dhe të drejtën e votës, të cilat mund të prekin popujt pakicë, si dhe shqiptarët, si dhe deklarata të caktuara nga zyrtarë të cilët, nuk ndihmojnë stabilitetin rajonal. Kurtezi falënderoi presidentin për kontributin e tij në pozitë të barabartë të popullit shqiptar në Malin e Zi, i cili është, siç thuhet në deklaratë, rezultat i idesë dhe vizionit të tij, si dhe për iniciativa të tilla si Ligji për Simbolet Kombëtare dhe formimi i komunës së Tuzit. “Në atë kontekst, ai vuri në dukje se mesazhi i tij për përfaqësuesit shqiptarë në Malin e Zi është se ata duhet të punojnë në stabilitetin dhe për të mirën e Malit të Zi, qytetarët e të cilëve janë krenarë,” thuhet në deklaratë. Ambasadori Kurtezi falënderoi Gjukanoviqin për mbështetjen e tij në drejtim të integrimit evropian, duke theksuar se pavarësisht vonesave janë optimistë, sepse nuk ka asnjë mundësi tjetër dhe nuk duan që vakumi të plotësohet nga palë të treta, por nga BE.

SHARE