DETEKTORËT NË PROVIMIN E JASHTËM TË MATURËS / TRIVIQ: TË DREJTAT E FËMIJËVE NUK SHKELEN

Këtë vit nxënësit nuk do të mund të sjellin celularë gjatë provimit të jashtëm të maturës, pasi Qendra e Provimeve ka vendosur që me detektor të kontrollojë nëse nxënësi ka telefon me vete.

Drejtori i Qendrës së Provimeve, Millosh Triviq, në programin e mëngjesit në TVMZ tha se, të mësuar nga përvoja të ndryshme negative nga periudha paraprake, vendosën të ndërmarrin këtë hap.

Nga ana tjetër, prindërit shprehen të shqetësuar dhe thonë se detektorët vetëm sa do të shkaktojnë edhe më shumë stres dhe ankth tek fëmijët dhe nuk mungojnë komentet se nxënësit nuk janë kriminelë për t’iu nënshtruar masave të tilla.

Triviq është i qartë – futja e detektorëve nuk cenon të drejtat e fëmijës.

“Më vjen keq që ne përdorim këto rregulla, por thjesht duhet ta bëjmë. Ne nuk shkelim të drejtat e fëmijëve, gjithçka është në përputhje me rregulloret ndërkombëtare. Detektori është një mjet që lejon që gjithçka të ndodhë siç është menduar. Nuk jemi krenarë që duhet ta zbatojmë, por praktika e periudhës paraprake ka treguar se duam t’i japim fund”, ka shtuar Triviq.

Sipas tij, provimi i jashtëm i maturës është kthyer në një luftë për notat më të mira të mundshme për të siguruar një kalueshmëri më të mirë për pranim në universitet.

“Provimi i maturës dhe provimet profesionale nuk janë për këtë. Dija duhet të jetë në rend të parë”, tha Triviq.

Triviq tha se detektori reagon edhe kur telefoni celular është i ndezur dhe fikur dhe reagon ndaj orëve inteligjente, syzeve inteligjente dhe kufjeve.

Ai sqaroi se provimi do të mbikëqyret nga dy administratorë të testit.

“Njëri është nga shkolla e tij, tjetri nga një institucion tjetër arsimor. Do të ketë edhe mbikëqyrës që do të bëjnë të pamundurën që gjithçka të shkojë mirë”, tha Triviq.

SHARE