VULLKANI I ISLANDËS / SITUATA BRENDA GRINDAVIK PAS ÇARJES SË BARRIERAVE NGA LLAVA, SHUMË SERIOZE

Një çarje e re ka anashkaluar barrierat për të mbrojtur një qytet të Islandës nga llava – me kryeministrin që e quajti atë një “situatë shumë serioze” dhe një zyrtar i lartë tha se është “skenari më i keq”.

Shpërthimi vullkanik ndodhi të dielën në mëngjes pranë Grindavik, qyteti i evakuuar në nëntor përpara një shpërthimi masiv nga i njëjti gadishull. Lava kërcënoi sërish komunitetin dje, por kryeministrja Katrín Jakobsdottir tha se barrierat po “i shërbenin qëllimit të tyre” dhe e larguan pjesën më të madhe të rrjedhës.

Megjithatë, shfaqja e një çarjeje të re “brenda qytetit” anashkaloi mbrojtjen dhe lava “tashmë kishte arritur në disa shtëpi”, shtoi ajo. Fotot tregojnë shkëmbin gjysmë të shkrirë që konsumon të paktën dy ndërtesa.

“Natyrisht që kjo po ndryshon realisht të gjithë strukturën”, tha kryeministri.

“Sepse ne po njoftonim dje se ishim më së shumti të shqetësuar për çarjet dhe këputjet nën qytet, por tani kemi një shpërthim vullkanik pikërisht brenda qytetit. Kjo është shumë serioze.”

Shefi i mbrojtjes civile Víoir Reynisson tha se ndërsa rryma kryesore e llavës doli jashtë barrierave, çarja e re brenda tyre ishte “skenari i rastit më të keq”. Një opsion që po merret në konsideratë është përdorimi i pompave për të ftohur llavën me ujë të detit për të shpresuar që të kufizojë dëmtimin në qytet.

Zonja Jakobsdottir tha se qeveria do të vazhdojë të paguajë pagat dhe kostot e strehimit për banorët që janë detyruar përsëri të largohen. Presidenti i Islandës Gudni Johannesson tha në X se “asnjë jetë nuk është në rrezik, megjithëse infrastruktura mund të jetë nën kërcënim”. Ai tha se asnjë fluturim nuk ishte ndërprerë.

Shpërthimi ndodhi pas një serie tërmetesh të vogla në rajonin jugperëndimor, dhe shpërthimi i së dielës ishte i pesti në gadishullin Reykjanes që nga viti 2021.

SHARE