Ndryshimet që ndodhin në organizëm pas lënies së duhanit

Lënia e duhanit mund të jetë një sfidë e vërtetë, por njerëzit që kanë këtë varësi duhet të kenë një plan të zhvilluar mirë dhe duhet të bëjnë shumë përpjekje nëse duan të kenë sukses. Ajo që është interesante është se duhen vetëm disa orë për të parë ndryshimet.

Pra, sa më shpejt të ndaloni duhanin, aq më shpejt do të zvogëloni rrezikun e sëmundjeve serioze, si kanceri, sëmundjet e zemrës ose mushkërive dhe sëmundje të tjera të shkaktuara nga duhani. Sipas Medical News Today, vetëm 20 minuta pasi e keni lënë duhanin, presioni i gjakut kthehet në normalitet dhe qarkullimi fillon të përmirësohet.

Cigaret përmbajnë shumë toksina, duke përfshirë monoksidin e karbonit, i cili mund të jetë fatal në doza të mëdha dhe parandalon oksigjenin të arrijë në mushkëri dhe gjak. Kështu, 12 orë pas ndërprerjes së duhanit, trupi do të eliminojë monoksidin e tepërt të karbonit dhe niveli i oksigjenit në trup do të rritet. Ju gjithashtu do të flini më mirë, pasi duhanpirësit kanë katër herë më shumë gjasa të zhvillojnë çrregullime të gjumit sesa jo duhanpirësit.

Një ditë pasi të keni lënë duhanin, rreziku për të zhvilluar një atak në zemër do të fillojë të ulet. Gjithashtu, niveli i kolesterolit në gjak do të përshtatet dhe ushtrimet nuk do të duken më të vështira, sepse niveli i oksigjenit në trupin tuaj do të jetë më i lartë, gjë që do të lehtësojë aftësinë tuaj për të ushtruar.

Pirja e duhanit ndikon në mbaresat nervore përgjegjëse për shqisën e nuhatjes dhe shijes, kështu që pasi ta lini duhanin, do të vini re se ato do të jenë më të “mprehta”. Nëse arrini të qëndroni larg cigares për një muaj, do të shihni që mushkëritë tuaja do të funksionojnë më mirë, nuk do të kolliteni dhe nuk do të keni probleme me frymëmarrjen. Qarkullimi i gjakut do të përmirësohet gjithashtu. /Medical News Today

SHARE