Disa mite dhe fakte për dhimbjen e shpinës

Dhimbje të mprehta, therëse ose të vazhdueshme në shpinë – secili prej nesh ndoshta do ta përjetojë atë, nëse jo tashmë. Është vlerësuar se tetë nga dhjetë persona do të kenë dhimbje shpine.

Ashtu si shpeshtësia e ankesave, edhe mitet për dhimbjet e shpinës janë shumë të zakonshme.

Çfarë është miti dhe çfarë është fakti?

Miti: Gjithmonë uluni drejt

Të ulesh i shtrirë është keq, por tendosja e shpinës do të ndodhë gjithashtu nëse ulesh shumë drejt për një kohë të gjatë. Bëni pushime disa herë në ditë, mbështetuni në një karrige me këmbët tuaja në dysheme dhe lëreni shpinën të harkohet pak. Mundohuni të qëndroni në këmbë për një pjesë të ditës, ndoshta ndërsa flisni në telefon ose lexoni, transmeton KP.

Miti: Mos ngrini gjëra të rënda

Nuk është se sa ngrini, por si e bëni. Kur ngrini diçka të rëndë, bëjeni nga një pozicion squat, me shpinën drejt dhe kokën lart. Përdorni forcën e këmbëve dhe krahëve për të ngritur ngarkesën dhe mos u ktheni dhe përkulni trupin sepse mund të lëndoni shpinën.

Miti: Pushimi është ilaçi më i mirë

Pushimi mund të ndihmojë me një dëmtim ose tendosje të fundit që po shkakton dhimbje shpine. Por një ose dy ditë në shtrat mund t’i përkeqësojë gjërat. Është më mirë të ecësh dhe të lëvizësh.

Miti: Dhimbja shkaktohet gjithmonë nga një dëmtim

Nuk duhet të lëndoni veten për të pasur dhimbje shpine. Degjenerimi i diskut, sëmundjet, infeksionet dhe madje edhe kushtet e trashëguara mund të shkaktojnë gjithashtu dhimbje shpine.

Fakti: Më shumë peshë, më shumë dhimbje

Mbajtja në formë të mirë ndihmon në parandalimin e dhimbjeve të shpinës. Siç mund ta imagjinoni, pesha shtesë do të bëjë një tendosje në shpinën tuaj. Dhimbja e shpinës është më e zakonshme në mesin e njerëzve që nuk janë në formë, veçanërisht tek ata që futen në shumë aktivitete në fundjavë pasi qëndrojnë ulur gjatë gjithë javës.

Miti: Hollësia garanton një jetë pa dhimbje

Çdokush mund të ketë dhimbje shpine, edhe njerëzit e dobët. Ata që janë shumë të dobët kanë edhe më shumë gjasa të humbasin densitetin e kockave më shpejt, duke rritur rrezikun e frakturave dhe dhimbjes.

Miti: Ushtrimi është i keq për dhimbjet e shpinës

Ushtrimet e rregullta parandalojnë dhimbjen e shpinës. Për ata që së fundmi kanë lënduar pjesën e poshtme të shpinës, mjeku do t’ju rekomandojë gjithashtu ushtrime.

Zakonisht do të fillojnë me lëvizje më të lehta dhe gradualisht do të rrisin intensitetin. Pasi dhimbja akute të jetë zhdukur, ushtrimet e rregullta mund të ndihmojnë në parandalimin e kthimit të saj.

Fakti: Kiropraktika mund të ndihmojë

Udhëzimet e shoqërisë profesionale të dhimbjes rekomandojnë që pacientët dhe mjekët të marrin në konsideratë opsione të tjera me përfitime të provuara për dhimbjen e mesit, duke përfshirë manipulimin e shtyllës kurrizore dhe terapinë me masazh.

Fakt: Akupunktura lehtëson dhimbjen

Akupunktura, joga, relaksimi progresiv dhe terapia kognitive e sjelljes gjithashtu mund të ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes së shpinës.

SHARE