BRAJOVIQ: NË VJESHTË, LUFTË ME KORONËN DHE GRIPIN SEZONAL

Periudha e ardhshme e vjeshtës dhe dimrit do të jetë mjaft sfiduese për sistemin shëndetësor malazez, sepse do të duhet të merret me dy ngarkesa komplekse në të njëjtën kohë – koronavirus dhe grip sezonal, sipas drejtueses së Organizatës Botërore të Shëndetit në Mal të Zi, Mina Brajoviq.

Ajo tha se nga përvoja është e njohur se gripi sezonal është shkaku i sëmundjes së madhe dhe vdekjes, si dhe se ai paraqet një ngarkesë të madhe për sistemet shëndetësore në të gjithë botën.

Ajo deklaroi se gripi sezonal është një kërcënim veçanërisht për të moshuarit dhe ata me sëmundje kronike, dhe në kombinim me SARS CoV 2 do të përbëjë një rrezik dhe barrë edhe më të madhe për ato grupe të cenueshme, sistemin shëndetësor dhe shoqërinë në tërësi.

Duke folur për vaksinën kundër gripit sezonal, Brajoviq tha se është konfirmuar se është e sigurt dhe efektive, por, siç shtoi ajo, shifrat për mbulimin e vaksinimit tregojnë se nuk është larg nga të qenurit popullor dhe i pranueshëm.

Ajo tha se kur bëhet fjalë për valën e dytë, shumica e tyre e lidhin atë me valën e parë të përfunduar, me një nivel të zvogëluar të sëmundjes.

Sipas saj, virusi është prezent, dhe për të zvogëluar rrezikun në minimum, është e nevojshme që vazhdimisht të zbatohen masat e shëndetit publik, masat për distancimin fizik dhe të insistohet në mbikëqyrje.

SHARE