PEDIATËR PËR VAKSINIMIN E FËMIJËVE KUNDËR COVID

Specialistja e pediatrisë Dunja Vllahoviq tha se Shoqata e Pediatërve të Malit të Zi mbështet dhe rekomandon vaksinimin e fëmijëve kundër koronavirusit, duke ndjekur pikëpamjet e institucioneve zyrtare shëndetësore botërore. Ajo tha në programin e mëngjesit TVMZ se pediatrit shpesh flasin për rëndësinë e vaksinimit, si një nga mënyrat për të parandaluar sëmundjet infektive, dhe në këtë rast virusin corona. “Ne jemi të udhëhequr nga rregullat e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), Akademisë Evropiane dhe Amerikane të Pediatrisë dhe Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, të cilat deklaruan se më shumë se 1.5 milion adoleshentë janë sëmurur që nga fillimi i pandemisë,” tha Vllahoviq. Qëllimi i vaksinimit të fëmijëve është zvogëlimi i transmetimit të virusit, domethënë ndalimi i epidemisë dhe zvogëlimi i numrit të fotove serioze klinike dhe shtrimeve në spital. “Prioriteti është popullata e moshuar për vaksinim, fëmijët në rrezik, dhe pastaj fëmijët e tjerë,” tha Vllahoviq. Ajo tha se pret që vaksina Pfizer për fëmijë të dalë së shpejti në tregun malazes. “Ne presim që Instituti i Shëndetit Publik, me Ministrinë e Shëndetësisë dhe organet tona rregullatore, të jenë të gatshëm për të marrë këtë ofertë,” tha Vllahoviq. Efektet anësore të vaksinave tek fëmijët, shpjegoi ajo, janë të njëjta si tek të rriturit.

SHARE