SHËROHEN 46 PACIENTË NGA KORONAVIRUSI NË MAL TË ZI

Drejtori i Qendrës Klinike të Malit të Zi, Jevto Erakoviq, tha se 46 pacientë janë shëruar nga koronavirusi në Mal të Zi. Ai tha se ka 16 pacientë që i nënshtrohen trajtimit në institucion.

“Fatkeqësisht, çdo pacient në respirator është në rrezik për jetën,” tha Erakoviq.

“Numrat tregojnë se ne jemi duke bërë mirë, por duhet të jemi të kujdesshëm në çdo kohë. Kërkimi ynë i vazhdueshëm është vetëm të shpëtojmë jetë. Ne aktualisht jemi në kontroll të situatës epidemiologjike në Mal të Zi, por për fat të keq nga pakujdesia e dikujt, mund të përkeqësohet gjëndja për momentin,” tha Erakoviq.

Katër punëtorë të QKMZ janë pozitivë me COVID 19 ndërsa në sistemin e plotë rezultojnë 21 punonjës shëndetësorë të infektuar me koronavirus, tha Erakoviq.

Drejtori i Institutit të Shëndetit Publik Boban Mugosha njoftoi se pesë raste të reja të virusit në Mal të Zi janë konfirmuar dhe se shumica janë transmetuar përmes kontakteve.

“Ne e dimë se virusi është i paparashikueshëm, se ky infeksion është shumë i papërshtatshëm dhe lehtësisht i arritshëm për këdo,” tha Mugosha.

Ai tha që nuk do të thotë se problemi i vogël i atyre që nuk respektojnë masat nuk mund të prekin të tjerët.

“Ne duhet t’i bindemi masave dhe urdhrave që janë bërë për të ruajtur shëndetin dhe jetën. Se kjo është e vërtetë, ka treguar Tuzi. Ne kemi pasur një respekt të jashtëzakonshëm për masat dhe shtypjen efektive të epidemisë. Tuzi tani kanë filluar të kthehen në gjendjen e tyre të vjetër”, tha Mugosha.

Kur bëhet fjalë për sjelljen gjatë ceremonive fetare, Mugosha tha:

“Çdo grumbullim, qoftë i dashur apo ndryshe, bën që rreziku epidemiologjik të rritet ndjeshëm. Ne ritheksojmë që nuk duhet të lejojmë asnjë shkelje të urdhrave, dhe kjo është mbi të gjitha”.

Ajo që i vë në rrezik njerëzit në mitingje, siç thekson Mugosha, është që rreziku epidemiologjik është shumë i madh.

Mugosha theksoi se 180 mostra janë testuar nga dje, dhe se shumica e të ardhurve vijnë nga kontaktet.

Aktualisht në Mal të Zi, janë regjistruar gjithsej 283 persona me virusin korona.

SHARE