KRIZA ENERGJETIKE MUND TË ULË PRODHIMIN E MAKINAVE ME GATI 40% NË EVROPË

Kriza energjetike e Evropës mund të ulë prodhimin e makinave me gati 40 për qind deri në fund të vitit 2023 sipas skenarit më të keq. Paralajmërimi i zymtë vjen nga një raport i publikuar nga S and P Global Mobility. Raporti vë në dukje se zinxhiri i furnizimit të industrisë së automobilave, tashmë i prekur nga pandemia e COVID-19 dhe konflikti Rusi-Ukrainë, mund të përballet me presion të madh për shkak të rritjes së kostove të energjisë . “Me rritjen e çmimeve të energjisë në Evropë, një dimër i ashpër mund të vendosë disa sektorë të automobilave në rrezik duke mos qenë në gjendje të mbajnë linjat e tyre të prodhimit në funksion”, thuhet në raport. Parashikohej që prodhimi nga fabrikat e prodhimit të automjeteve me bazë në Evropë do të ishte midis 4 milionë dhe 4.5 milionë njësi  nga tremujori i katërt i vitit 2022 deri në vitin 2023. Por ky prodhim mund të ulet deri në 2.75 milionë deri në 3 milionë. Të gjithë prodhuesit e makinave do të ndikohen në një masë të caktuar, pasi furnizuesit evropianë eksportojnë pjesë në të gjithë globin.

SHARE