Efektet e dëmshme të pirjes së duhanit te personat me diabet

Nga dëmtimi i nervave deri te shkaktimi i albuminurinës, këtu janë disa efekte të pirjes së duhanit te pacientët me diabet.

Diabeti është një gjendje afatgjatë e trupit, që çon në rritjen e niveleve të sheqerit në gjak. Kjo sëmundje kronike ndodh kur pankreasi nuk është në gjendje të prodhojë mjaftueshëm insulinë. Në raste të tjera, trupi nuk është në gjendje të përdorë efektivisht insulinën, duke bërë që nivelet e sheqerit në gjak të rriten. Diabeti kërkon ndryshime në dietë dhe stilin e jetesës për ta kontrolluar atë. Megjithatë, kur njerëzit me diabet pinë cigare, kjo mund të përshpejtojë problemet e mëtejshme shëndetësore.

Nutricionist ja Anjali Mukerjee trajtoi marrëdhënien midis pirjes së duhanit dhe diabetit dhe foli për efektet e dëmshme të zakonit në sëmundje.

Ngurtësimi i arterieve: Pirja e duhanit shkakton ngurtësim të arterieve te pacientët me diabet, duke përkeqësuar simptomat e sëmundjes.

Problemet e zemrës: Njerëzit që kanë diabet dhe janë të varur nga pirja e duhanit dhe konsumimi i duhanit, janë më të prirë për të zhvilluar sëmundje të zemrës. Ata gjithashtu kanë rrezikun e problemeve kardiovaskulare dhe sulmeve në zemër.

Sëmundjet e veshkave: Pirja e duhanit te ata me diabet mund të përkeqësojë edhe sëmundjet ekzistuese. Personat me diabet dhe janë të varur nga duhanpirja, mund të kenë gjithashtu probleme me veshkat dhe infeksione të syve.

Anomalitë e glukozës: Duke cituar një studim të botuar në “American Journal of Medicine and Diabetes”, Muherjee shtoi se pirja e duhanit çon në anomali të glukozës në trup.

Albuminurina: Ajo gjithashtu çon në Albuminurina – proteina në urinë dhe një rrezik në rritje të dëmtimit të nervit dhe shërimit të vonuar të plagëve.

Diabeti i tipit 2: Njerëzit që pinë duhan kanë më shumë shanse të zhvillojnë diabetin e tipit 2 sesa të tjerët.

SHARE