Zjarrmia e përsëritur te fëmijët: Simptomë e zakonshme e sindromës PFAPA, sa është e rrezikshme dhe si ta shërojmë

Zjarrmia e përsëritur është shpesh e pranishme te fëmijët, aq më parë te ata të moshës parashkollore

Infeksionet përhapen shumë lehtë te fëmijët që shkojnë në kopsht, ndaj nuk është gjithmonë shkak për alarm nëse fëmija juaj ka ethe disa herë radhazi.

Megjithatë, duhet të jeni të informuar edhe që si prindër të dini se si të reagoni në situata të tilla.

Nëse është e pranishme temperatura në çdo 21 ditë duhet të dyshohet për të ashtuquajturën neutropeni ciklike, te e cila është vlera e zvogëluar e një nëntipi të rruazave të bardha të gjakut.

Përsëritja e etheve, gjithashtu mund të shkaktojë sindromën “PFAPA”, transmeton Telegrafi.

Simptomat karakteristike janë: temperatura, inflamacioni i fytit, rritja e gjëndrave në qafë dhe afta në gojë.

Pasqyra e gjakut: të dukshme janë shenjat e inflamacionit, dhe janë të rritura leukocitet, Se-ja dhe CRP-ja. Sipas disa autorëve, parametër i rëndësishëm është edhe prokalcitonina e ulur. Intervalet e fillimit të simptomave janë të parregullta.

Diagnoza dhe trajtimi

Diagnoza vendoset kur fëmijës i jepet një dozë e vetme e vogël kortikosteroide që ndalon episodin aktual febril, por nuk parandalon një të ri. Ka shumë mundësi që sëmundja të rishfaqet një muaj pas kësaj, gjë që flet në favor të mosrregullimit të imunitetit në prodhimin e citokineve. Nuk ka asnjë test specifik për sindromën PFAPA dhe diagnoza bazohet në kriteret klinike.

Duke pasur parasysh se trajtimi është afatgjatë dhe spontanisht ndërpritet pas disa vitesh, kirurgjia e bajameve (tonsilektomia) është zgjidhja më e shpejtë, e cila çon në shërim në mbi 90% të rasteve.

Sëmundja shfaqet më shpesh nga mosha një deri në tre vjeç, por mund të shfaqet disi më vonë, më shpesh tek fëmijët meshkuj. Intervalet e shfaqjes zakonisht nuk janë të rregullta dhe një dozë e vogël kortikosteroide e administruar një herë ndërpret episodin aktual febril, por nuk parandalon një të ri. Nga simptomat karakteristike të sëmundjes, plagët e kancerit mund të mungojnë.

Këta fëmijë rriten, zhvillohen, mësojnë normalisht dhe sëmundja nuk lë asnjë pasojë.

Virusi i baketrije

Sëmundjet që gjithashtu mund të shkaktojnë ethe në intervale të rregullta janë:

1. Ethet familjare mesdhetare,
2. Hiperimunoglobulinemia D,
3. Infeksioni me virusin Epsteinbar,
4. Shfaqja e parregullt e temperaturës, përveç shkaqeve bakteriale, virale apo parazitare, shpesh shoqërohet me sëmundje autoimune. /Telegrafi/

SHARE