DAMJANOVIQ: ÇMIMET E USHQIMEVE NUK DO TË RRITEN PËR SHKAK TË KARBURANTEVE

Ministri i Financave, Aleksandar Damjanoviq, tha se duhet thyer monopoli i zinxhirëve tregtarë për të ulur çmimet e ushqimeve dhe se qeveria po mendon të rifillojë fushatën “Stop Inflacionit”.

Duke komentuar rritjen e njëmbëdhjetë të karburantit, që pritet nga mesnata, ai tha se nuk mendon se do të ndikojë në rritjen e çmimeve të ushqimeve dhe shtoi se ulja e akcizës do të jetë zgjidhja nëse vazhdon rritja e çmimeve të karburanteve. 

Ministri në emisionin “Mirëmëngjes Mali i Zi” tha se me rritjen e derivateve çmimi i derivateve do të jetë mesatar në rajon.

“Nëse çmimet vazhdojnë të rriten, sigurisht që do të aktivizojmë ligjin dhe do të ulim shumat e akcizës. Çmimi i karburanteve nuk është i ulët, por nuk mund të jetë shkaku i çmimeve të tilla”, tha ai. 

Ai shtoi se çmimet e ushqimeve nuk kanë rënë kur çmimi i karburantit ka rënë, kështu që elasticiteti i çmimeve “tek ne nuk funksionon”.

Damjanoviq vuri në dukje se shteti ka një numër të vogël mekanizmash për të parandaluar rritjen e çmimeve të ushqimeve.

Ai shtoi se do të rishqyrtojë nisjen e aksionit “Stop Inflacionit”, i cili u zbatua në muajin mars në bashkëpunim me zinxhirët tregtarë. 

Ai tha se nuk do të ketë nevojë për borxh të ri, duke pasur parasysh treguesit e shkëlqyer buxhetorë. 

“Të ketë Qeveri apo jo, Mali i Zi funksionon në mënyrë stabile për sa i përket financave publike. Ne po krijojmë kushtet që Mali i Zi për herë të parë të jetojë me atë që fiton. Çdo borxh do të përdoret për të krijuar depozita për vitin 2024. A do të duhet një shumë shtesë për të krijuar një rezervë fiskale, po, për këtë do të dimë më shumë në fund të tetorit. Nëse kjo qeveri vazhdon të funksionojë, ne e kemi atë opsion, ne mirëpresim absolutisht vitin 2024 me një nivel serioz depozitash për të vazhduar këto trende nga viti 2023,” përfundoi Damjanoviq. 

SHARE