Simptomat e diabetit në gojë që nuk duhet t’i injoroni kurrë

Diabeti është një sëmundje që lind si rezultat i paaftësisë së trupit tuaj për të zbërthyer glukozën me insulinë.

Kjo ndodh kur pankreasi, organi përgjegjës për prodhimin e insulinës, ose nuk prodhon mjaftueshëm hormon ose insulina që prodhon nuk funksionon siç duhet. Kur nuk trajtohet, diabeti është një gjendje serioze mjekësore që mund të ketë një efekt të madh te njerëzit.

Sëmundja shkakton probleme shëndetësore që mund të jenë serioze, si rritja e rrezikut të presionit të lartë të gjakut, goditjes në tru, sëmundjeve të zemrës dhe dëmtimit të nervave.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), diabeti ishte shkaku i nëntë i vdekjeve me rreth 1.5 milionë vdekje në vitin 2019 të shkaktuara drejtpërdrejt nga diabeti.

Fatmirësisht, ka trajtime që mund të ndihmojnë, por nevojitet një udhëtim te një mjek i përgjithshëm për të identifikuar problemet, prandaj është e rëndësishme të njihen simptomat.

Dy simptoma të zakonshme që nuk duhet t’i injoroni prekin gojën dhe lidhen me presionin e lartë të gjakut.

Këtu është gjithçka që duhet të dini, duke përfshirë simptoma të tjera të diabetit për t’u kujdesur.

Cilat janë simptomat e diabetit?

Simptomat e diabetit që shfaqen brenda gojës përfshijnë tharjen e gojës dhe frymëmarrjen që mban erë “fruti”. Këto janë të lidhura me presionin e lartë të gjakut, ose hipergliceminë.

Simptoma të tjera përfshijnë nevojën për të urinuar shpesh dhe etje të tepruar.

Shenja të tjera paralajmëruese të sëmundjes përfshijnë:

  1. Ndjenja ose të qenit i sëmurë;
  2. Ndjenja e lodhjes;
  3. Shikim i turbullt;
  4. Humbje e paqëllimshme në peshë;
  5. Plagët që shërohen ngadalë. /Telegrafi/
SHARE