VARIANTI I RI I COVID, OBSH: RASTET ME “ERIS” PO RRITEN VAZHDIMISHT

02/15/22 - BOSTON, MA. - At home COVID-19 Test on Feb. 15, 2022. Photo by Matthew Modoono/Northeastern University

Varianti më i ri i COVID, i cili tashmë njihet me emrin “Eris”, që lidhet me nënvariantin Omicron mund të shkaktojë një valë më të lartë edhe pse deri më tani infektimet nuk janë masive.

Organizata Botërore e Shëndetësisë e konsideron një variant që do të merret në konsideratë, megjithëse rreziku për shëndetin publik është vlerësuar i ulët.

“Eris” po përhapet globalisht, ku përfshihen Britania e Madhe, Kina dhe SHBA-ja. Megjithatë, OBSH sugjeroi se varianti nuk përbën një kërcënim të veçantë.

“Bazuar në provat e disponueshme, rreziku i shëndetit publik i paraqitur nga variant i ri vlerësohet i ulët në nivel global”, njoftuan ata, duke shtuar se rreziku duket të jetë në të njëjtin nivel me variantet e tjera qarkulluese.

Profesoresha e kërkimit për këtë çështje, Christina Pagel, deklaroi se nuk ka prova që ky variant mund të shkaktojë pasoja të rënda në shëndet.

Ajo vuri në dukje se rënia e imunitetit qoftë nga vaksinimet apo nga infeksionet e mëparshme mund të nënkuptojë se vala e “Eris” mori më shumë kohë për të arritur kulmin dhe për këtë arsye mund të jetë më e madhe.

OBSH renditi një sërë veprimesh që u rekomandoi shteteve anëtare t’i jepnin përparësi për të kuptuar më mirë largimin e antitrupave dhe ashpërsinë e variantit më të ri, përfshirë monitorimin e vazhdueshëm.

Javën e kaluar, Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar (UKHSA) publikoi një përditësim ku thuhej se “Eris” përbën rreth 15% të rasteve të infektimeve me Covid-19 në Angli.

SHARE