KUFIJTË ME BALLKANIN PERËNDIMOR DO TË HAPEN MË 1 KORRIK

Komisioni Evropian u propozoi vendeve anëtare që kufijtë me vendet e Ballkanit Perëndimor të hapen nga 1 korriku.

“Ne propozojmë që një listë e vendeve, qytetarët e të cilëve mund të udhëtojnë në BE, të bëhen së bashku me shtetet anëtare, lista do të jetë e gjatë dhe më e gjatë, por ajo duhet të zgjerohet gradualisht. Komisioni sugjeron që vendet e Ballkanit Perëndimor duhet të jenë në listë qysh në 1 korrik,” tha Komisionerja për Punë të Brendshme, Ilva Johansson. 

Ajo thekson se nuk është e mundur të bëhet një heqje e përgjithshme e kufizimeve me të gjitha vendet e treta, dhe se hapja e kufijve do të jetë graduale nga 1 korriku, me vendet që kanë një situatë më të mirë ose të njëjtë epidemiologjike si BE, dhe që i referohen masave të pranimit në BE.

Hapja e kufijve do të varet kryesisht nga tre kritere: situata epidemiologjike, masat mbrojtëse gjatë udhëtimit, si dhe reciprociteti: “Nëse hapim kufijtë në BE, ne presim që vendi të jetë i hapur për udhëtime nga vendet tona në atë vend, dhe kjo duhet të zbatohet për të gjitha vendet e BE-së dhe partnerët e Shengenit”, tha Komisionerja Johansson.

Ajo thekson që shtetet anëtare duhet të vendosin se si do të menaxhojnë degët e tyre dhe se fqinji do të ndërmjetësojë në mënyrë që të arrihet një qasje e koordinuar.

SHARE