GJUKANOVIQ: NËSE BE-ja HARRON BALLKANIN PERËNDIMOR, DO TË GJENEROHET NJË NIVEL MË I LARTË KONFLIKTI

Nëse BE harron një dhomë në shtëpinë e saj, siç është Ballkani Perëndimor, kjo do të gjenerojë një nivel në rritje të intolerancës dhe konfliktit, tha Presidenti i Malit të Zi Millo Gjukanoviq në Budapest pas një takimi me Presidentin Hungarez Janosh Ader. Ader tha se ai u kishte kërkuar udhëheqësve të BE më parë dhe tani për të mbështetur proceset e integrimit evropian të Ballkanit Perëndimor dhe për t’i përshpejtuar ato. “Për fat të keq, ne kemi konstatuar se vitet e mëparshme kanë qenë shumë të thata kur bëhet fjalë për politikën e zgjerimit. Kjo është, në një farë mënyre, një befasi, duke pasur parasysh që politika e zgjerimit është vlerësuar prej kohësh si politika më e suksesshme e BE-së, dhe tani në një hap më afër përfundimit të procesit të bashkimit evropian, erdhi deri tek lodhja për të cilën është folur për një kohë të gjatë në BE dhe pas kësaj erdhi deri tek një ngadalësim të heshtur në atë proces,” tha Gjukanoviq. Kjo, siç deklaroi ai, rezultoi në një rënie të euros-entuziazmit dhe entuziazmit të reformave në rajonin tonë. “Si rezultat, ne kemi fituar interesa gjeopolitikë në Ballkanin Perëndimor të vendeve të treta, të cilat, logjikisht, përdorin hapësirën ​​boshe,” shtoi presidenti Gjukanoviq.

SHARE