BRITANIA E MADHE, ITALIA DHE JAPONIA BASHKOJNË FORCAT PËR AVIONIN LUFTARAK

Avioni i ri luftarak që përdor inteligjencën artificiale do të lidhë në një bashkëpunim Mbretërinë e Bashkuar, Italinë dhe Japoninë. Lajmi është bërë me dije nga Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Rishi Sunak i cili u shpreh se kjo sipërmarrje e përbashkët synon krijimin e mijëra vendeve pune në Britani dhe forcim të lidhjeve të sigurisë. Kombet do të zhvillojnë një luftëtar të gjeneratës së ardhshme, që do të hyjë në shërbim në mesin e viteve 2030 dhe që përfundimisht do të zëvendësojë avionin Typhoon. Shpresohet se avioni i ri Tempest do të mbajë armët më të fundit. Puna për zhvillimin e tij tashmë është duke u zhvilluar, me synimin për të krijuar një avion luftarak që do të ofrojë shpejtësi, do të përdorë sensorë të avancuar dhe madje edhe inteligjencë artificiale për të ndihmuar pilotin njerëzor kur ata janë të mbingarkuar ose nën stres ekstrem. Ai gjithashtu mund të fluturojë pa ndihmën e një piloti nëse kërkohet dhe mund të jetë në gjendje të lëshojë raketa hipersonike. Por ndërtimi i një avioni kaq kompleks, është jashtëzakonisht i shtrenjtë. Zhvillimi i avionit F35 ishte programi më i shtrenjtë i ndërmarrë ndonjëherë nga Pentagoni, kështu që Britania ka kërkuar partnerë. Italia ishte tashmë në bord, dhe shtimi i Japonisë është një lëvizje domethënëse, në një kohë kur Britania po ndërton lidhje më të ngushta me aleatët në rajonin Indo-Paqësor, e shqetësuar për një Kinë më të sigurt.

SHARE