SENATORËT AMERIKANË RIKONFIRMOJNË PËRKUSHTIMIN E SHBA-së NDAJ BALLKANIT PERËNDIMOR

Senatorët e SHBA-së Gene Shahin nga Partia Demokratike dhe Tom Tillis, një republikan, bashkëkryetar i Grupit të Vëzhgimit të Senatit të SHBA-së në NATO, u takuan të martën me kryeministrin shqiptar Edi Rama, kryeministrin e Maqedonisë së Veriut Hristijan Mickoski dhe ministrin e jashtëm malazez Filip Ivanoviq.

Ata folën për “kontributin e rëndësishëm të secilit vend në aleancën e NATO-s, mbështetjen e vazhdueshme për Ukrainën dhe rolin e vendeve të Ballkanit në përmirësimin e stabilitetit rajonal.

Ata diskutuan gjithashtu se si Shtetet e Bashkuara mund të vazhdojnë të mbështesin përpjekjet e këtyre vendeve për anëtarësim në BE.

“Ne kemi një mundësi për të treguar përkushtimin tonë ndaj Ballkanit Perëndimor duke mbështetur përparimin e secilit vend drejt anëtarësimit në BE, në mënyrë që aleanca jonë transatlantike të arrijë stabilitetin rajonal dhe global”, tha Shahin.

„Ishte e mrekullueshme të takova liderët e këtyre vendeve të rëndësishme. Uniteti ynë i palëkundur tregon qartë se Shtetet e Bashkuara do të jenë të vendosura për të dobësuar përpjekjet për të minuar paqen dhe stabilitetin në rajon”, shtoi senatorja në një deklaratë.

“Takimi i sotëm me liderët e Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Malit të Zi ishte një bisedë produktive për përparimin e tyre drejt anëtarësimit në BE”, tha Tillis.

“Rajoni i Ballkanit Perëndimor është i një rëndësie kritike për sigurinë evropiane, dhe si bashkë-kryetar i Grupit të Vëzhguesve të NATO-s në Senat, ne e kemi bërë të qartë se Shtetet e Bashkuara janë të përkushtuara për të kundërshtuar regjimet totalitare, veçanërisht ndërsa Rusia vazhdon luftën e saj të paligjshme kundër Ukrainës dhe kërcënon aleatët tanë të NATO-s. Më vjen mirë që kam mundësinë të dëgjoj liderët e këtyre vendeve dhe të thelloj bashkëpunimin ekzistues me partnerët tanë”, tha Tillis.  

SHARE