NUK NDALET RRITJA E ÇMIMEVE NË SHQIPËRI, INFLACIONI ARRIN 6.2 PËR QIND NË PRILL

Rritja e çmimeve në Shqipëri nuk ka të ndaluar, duke kapur rekorde të reja për çdo muaj. Sipas të dhënave të publikuara sot nga instituti i statistikave INSTAT, indeksi i rritjes së çmimeve arriti në 6.2 për qind në muajin prill, në krahasim me 1.9 për qind që ishte në të njëjtin muaj vitin e kaluar. Të dhënat tregojnë se rritja e çmimeve në muajin prill është rritja më e fortë e çmimeve e regjistruar në vend që nga viti 2001, kur inflacioni ishte 7.6 për qind. Ndryshimi mujor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin prill 2022, krahasuar me mars 2022 është 0.7 për qind. Inflacioni është pothuajse dy herë më i lartë se objektivi prej 3 për qind i Bankës së Shqipërisë, që konsiderohet dhe niveli ku rritja e çmimeve është e shëndetshme. Rritja vjetore e çmimeve në muajin e katërt të vitit është nxitur nga rritja e çmimeve të ushqimeve dhe pijeve joalkoolike me 3.56 pikë përqindje, i ndjekur nga transporti me 1.23 pikë përqindje, ndikuar nga çmimet e karburanteve që qëndruan në nivele rekord përgjatë gjithë muajit. Por nëse rritja deri në fillim të vitit kishte ardhur kryesisht nga mallrat e importit dhe kostot e shtuara të bizneseve për transportin dhe energjinë, dy muajt e fundit tregojnë për rritje çmimesh për kategori si argëtimi dhe kultura, veshjet, etj. Të dhënat paraprake nga Eurozona tregojnë se me stabilizimin e çmimit të energjisë elektrike, inflacioni mund të ketë prekur kulmin e tij. Por në vendin tonë do të pritet edhe periudha e verës, kur hotelet dhe restorantet kanë njoftuar rritje të mëtejshme çmimesh. 

SHARE