BLLOKADA E RUSISË NË PORTET UKRAINASE TË DRITHËRAVE, MICHEL: DUHET TË NDALET

Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel, shprehu sërish shqetësimin e tij në lidhje me bllokadën ruse në portet e drithërave ukrainase, teksa theksoi se Rusia duhet të ndalojë vijimin e rrugës që ka zgjedhur.

“Mbi 250 milion njerëz përballen me pasiguri ushqimore botërore. Rusia ka sulmuar qëllimisht portet e Ukrainës. Është sinqerisht skandaloze që Rusia, pasi përfundoi nismën për drithërat e Detit të Zi, po bllokon dhe sulmon portet ukrainase. Kjo duhet të ndalet”, tha Michel.

Përpara samitit të G20, ai shtoi se diskutimet që do të zhvillojnë me përfaqësuesit e vendeve anëtare, premisat janë të larta për të ndryshuar gjendjen e vështirë.

Për sa i përket deklaratës së presidentin Vladimir Putin, për furnizimin me grurë falas për gjashtë vende afrikane, Michel tha se Oferta e Kremlinit për një milion ton drithë në Afrikë është absolutisht cinike.

Anijet me drithëra duhet të kenë akses të sigurt në Detin e Zi, ndërsa nisma e OKB-së ka dorëzuar fillimisht të paktën 32 milionë ton grurë në treg.

Që pas tërheqjes së Rusisë nga marrëveshja, ende nuk ka një rikthim në diskutime, pavarësisht thirrjeve të vazhdueshme nga ndërkombëtarët.

SHARE