REZULTATET PËRSHPEJTOJNË PROCESIN E INTEGRIMIT NË BE

Mali i Zi duhet të vazhdojë të arrijë rezultate të rëndësishme në të gjitha fushat, të cilat do të sigurojnë hyrjen e vendit në Bashkimin Evropian (BE) sa më shpejt të jetë e mundur, ishte vlerësimi i përbashkët i Kryetarit të Parlamentit dhe Komisionerit për Zgjerimin, Alleksa Beçiq dhe Oliver Varheli. Komisioneri Varheli tha se ai rregullisht monitoron të gjitha ngjarjet e Parlamentit të Malit të Zi dhe vuri në dukje rëndësinë e zgjedhjes së anëtarëve të këshillit RTMZ, miratimin e ligjeve prokuroriale dhe miratimin e Rezolutës mbi Srebrenicën, duke theksuar se ai veçanërisht vlerëson mbështetjen publike që ishte unike dhe e konfirmoi se “në këtë rast, nuk ka asnjë dënim kolektiv ndërsa individët që e bënë atë duhet të mbajnë përgjegjësi, jo vetëm për krimet në Srebrenicë, por edhe më gjerë.” Sipas deklaratës, Beçiq vuri në dukje se mbështetja e qytetarëve malazezë për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian është e madhe, duke arritur deri në 80%, dhe se politika e jashtme e vendit është plotësisht e harmonizuar me politikën e saj, e cila lehtëson më tej procesin e pranimit. Varheli gjithashtu tha se “Mali i Zi ka treguar se është vendi me rezultatet më përfaqësuese dhe se si i tillë është një shembull i shkëlqyeshëm për Bashkimin Evropian, i cili duhet të respektojë rezultatet dhe të përshpejtojë procesin e zgjerimit.” Po ashtu, ai theksoi gatishmërinë e BE për të punuar me Malin e Zi në fushën e arritjes së rezultateve më të mira dhe shtoi se vendet anëtare kanë treguar vullnetin për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian.

SHARE