Lidhja midis kequshqyerjes dhe migrenës

Dhimbja e kokës mund të jetë e bezdisshme, veçanërisht nëse ato janë veçanërisht të forta, të gjata ose të shpeshta. Megjithatë, migrena është shumë më e keqe se dhimbja e zakonshme e kokës dhe mund të jetë tepër e dhimbshme dhe plotësisht dobësuese.

Megjithëse faktorë të ndryshëm mund t’ju bëjnë më të ndjeshëm ndaj migrenës se të tjerët, sipas një studimi të ri, zakonet e të ngrënit janë një nga arsyet më domethënëse pse shpesh e keni këtë problem shëndetësor.

Studimi, i botuar në revistën Nutrition Neuroscience, zbuloi fillimisht se 1.838 nga 8.953 pjesëmarrësit në Anketën Kombëtare të Ekzaminimit të Shëndetit dhe Ushqimit nga viti 1999 deri në 2004 ishin të sëmurë nga migrena.

Duke marrë parasysh shkaqet e mundshme të kësaj sëmundjeje, autorët e studimit analizuan të dhënat e disponueshme për të gjetur një lidhje midis dietës dhe rasteve të dhimbjeve të forta të kokës, si dhe migrenës.

Gjetjet treguan se kequshqyerja e butë, e moderuar dhe e rëndë u shoqëruan me pjesëmarrësit e studimit që kishin dhimbje koke më intensive më shpesh.Autorët e studimit vunë në dukje gjithashtu se dietës së njerëzve që vuajnë nga dhimbje koke të forta dhe migrenë zakonisht i mungojnë vitaminat dhe lëndët ushqyese si fibra dietike, riboflavina, seleni, kalium dhe magnez, si dhe vitaminë A, vitaminë B6, vitaminë B12, vitaminë C dhe K. Nga ana tjetër, të njëjtët njerëz pinin më shumë kafe dhe konsumonin më shumë teobrominë, e cila gjendet në çokollatë.

Ekipi i studiuesve arriti në përfundimin se kjo lloj diete lidhet me migrena të shpeshta dhe intensive.

“Nuk më habit kur zbuloj se kequshqyerja lidhet me migrenën. Migrena mund të shkaktohet nga sheqeri i ulët në gjak”, ka thënë Sidney Greene për Eat This, Not That.

Më pas shtoi se “nëse dikush bën intervale të gjata midis vakteve, anashkalon vaktet ose përjashton grupet kryesore ushqimore, veçanërisht karbohidratet, nga dieta e tyre, kjo mund të shkaktojë uljen e niveleve të sheqerit në gjak”.

“Përveç kësaj, kequshqyerja afatgjatë zakonisht çon në mangësi të vitaminave dhe mineraleve”, thotë doktori, ndërsa vë në dukje se “mangësitë në disa vitamina, kryesisht vitaminat B dhe mineralin e magnezit mund të kontribuojnë në migrenë më të rëndë”.

Ka shumë arsye pse dikush nuk merr mjaftueshëm lëndë ushqyese dhe shtoi se mund të ketë një lak vicioz reagimi për të filluar – ju keni një migrenë, oreksi juaj zvogëlohet, kështu që konsumimi i ushqimit zvogëlohet dhe më pas migrena kthehet.

“Dieta të caktuara si dieta vegane, vegjetariane dhe këto mund të çojnë në mangësi të vitaminave dhe mineraleve në trup”, theksoi Greene.

Është e rëndësishme të gjesh një profesionist të kujdesit shëndetësor që ka përvojë në punën me migrenën.

“Një mjek ose dietolog i regjistruar do të jetë në gjendje të ndihmojë në krijimin e një diete që do të reduktojë rrezikun e migrenës”, ka shtuar Greene. /KP/

SHARE