Kjo simptomë befasuese mund të tregojë fillimin e sklerozës multiple

A teen girl with a disability sits in a wheelchair and is helped by a doctor who approaches her in an empathetic way.

Skleroza multiple (MS) mund të shfaqet në mënyra të shumta – gjë që ka kuptim duke pasur parasysh efektin e gjerë të sëmundjes.

“MS ndikon në tru, palcën kurrizore dhe nervat optikë, të cilët përbëjnë sistemin nervor qendror dhe kontrollojnë gjithçka që bëjmë,” sipas Shoqatës Kombëtare të Sklerozës Multiple (NMSS), e cila vëren se shkaku i MS nuk dihet ende.

Aktorja Selma Blair, e cila ka qenë e zëshme për luftën e saj me sklerozën multiple, ishte konfuze për vite me radhë nga simptomat që po përjetonte. Ajo e kuptoi se diçka nuk shkonte seriozisht kur teksa po ecte në pistë gjatë një sfilate mode, këmba e saj u lëshua.

Blair kujtoi një përvojë të ngjashme në Instagram: “Unë kam pasur simptoma për vite, por kurrë nuk u mora seriozisht derisa u rrëzova para neurologut duke u përpjekur të zgjidh atë që mendoja se ishte një nerv i shtypur,” shkroi ajo.

“Përvoja e të gjithëve me MS është e ndryshme dhe këto humbje mund të jenë të përkohshme ose të gjata”, sipas shoqatës NMSS, e cila përshkruan simptoma të ndryshme si “mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, ndryshime humori, probleme me kujtesën, dhimbje, lodhje, verbëri dhe/ose paralizë”.

Megjithatë, disa shenja më pak të njohura të MS mund t’ju habisin.

MS prish komunikimin midis trurit dhe trupit tuaj

Një çrregullim kronik, MS ndodh kur “sistemi imunitar sulmon mbështjellësin mbrojtës (mielinën) që mbulon fibrat nervore dhe shkakton probleme komunikimi midis trurit dhe pjesës tjetër të trupit tuaj,” shkroi neurologu W. Oliver Tobin në një artikull për klinikën Mayo.

“Përfundimisht, sëmundja mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm ose përkeqësim të nervave.”

Pothuajse një milion njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë çrregullimin kronik MS.

Lodhja është një simptomë e zakonshme e MS

Simptomat e hershme të sëmundjes mund të përfshijnë “lodhje ekstreme, ngathtësi, ndjesi të çuditshme gjembash, të menduarit e ngadaltë, dhe shikim të dobët”, sipas burimit WebMD.

Një simptomë e MS që mund të jetë e vështirë për t’u diagnostikuar, sepse ka shumë shkaqe të tjera të mundshme për të, është një ndjenjë e fortë kruajtjeje.

Kruajtja e shkaktuar nga MS është e papritur dhe intensive.

E përshkruar nga burimi WebMD si një “thërmim i papritur, intensiv që shfaqet nga bluja, kudo në trupin tuaj”, kruarja e shkaktuar nga MS njihet si kruajtje disesstetike.

Kruajtja disesstetike nuk shkaktohet nga një alergji ose acarim i lëkurës. Është një përgjigje neurologjike, shpjegon burimi Medical News Today:

“Në MS, sistemi imunitar sulmon indet nervore në tru dhe palcën kurrizore”. “Kjo mund të shkaktojë ndryshime në nerva diku tjetër në trup.”/ mayoclinic

SHARE