BE-ja DO TË PROPOZOJË KUFIRIN E ÇMIMIT TË GAZIT RUS

Komisioni Evropian do të propozojë një kufi çmimi për gazin rus. Lajmin e ka bërë të ditur presidentja e Komisionit Europian Ursula von der Leyen. “Ne do të propozojmë një kufi çmimi për gazin rus. Sigurisht, objektivi është këtu shumë i qartë. Të gjithë e dimë se sanksionet janë thellësisht të dëmshme në ekonominë ruse me një ndikim të rëndë negativ. Pra, këtu objektivi është që ne duhet të shkurtojmë të ardhurat e Rusisë, të cilat Putini i përdor për të financuar luftën e tij mizore në Ukrainë”, është shprehur Ursula von der Leyen. Disa vende të BE-së – të cilat do të duhet të miratojnë propozimet e BE-së duhet të jenë gjithashtu të kujdesshëm për kufizimin e çmimeve të gazit rus në rast se kjo u kushton atyre furnizimin që ata ende marrin nga Moska. Von der Leyen përshkroi propozimet e ardhshme emergjente të BE-së për të ulur çmimet në rritje të gazit dhe energjisë elektrike, të cilat kanë rritur faturat për familjet dhe kanë goditur industritë e Evropës. “Tani është koha që konsumatorët të përfitojnë nga kostot e ulëta që kanë burimet e rinovueshme. Shtetet anëtare duhet të mbështesin familjet e cenueshme dhe kompanitë vulnerabël. Fitime masive kanë bërë edhe kompanitë e naftës dhe gazit dhe për këtë ne do të propozojmë që të ketë një kontribut solidar sepse të gjitha burimet e energjisë duhet të ndihmojnë në tejkalimin e kësaj krize”, është shprehur ajo.

SHARE