SHPALLET EPIDEMI NË PESË KOMUNA NË VERI TË MALIT TË ZI

Trupi Koordinues Kombëtar për Sëmundjet Infektive vendosi sot, pa mbajtur një seancë të bazuar në pëlqimin e marrë nga shumica e anëtarëve, për të intensifikuar masat e përkohshme të epidemisë në të gjithë territorin e shtetit dhe veçanërisht në disa komuna të rajonit verior.

“Rritja e vazhdueshme e numrit të rasteve të zbuluara rishtazi të infeksionit koronavirus në të gjithë vendin, me një rajon veçanërisht të rrezikuar në veri dhe qendër, dhe fakti që një numër në rritje për disa pacientë nuk arrijnë të identifikojnë me besim burimin e infeksionit tregon përhapjen e virusit në zona të caktuara, ku për këtë arsye Trupi Koordinues Kombëtar dha pëlqimin e saj për Ministrinë e Shëndetësisë për të shpallur një epidemi të sëmundjeve infektive në territorin e komunave: Bijello Pole, Beranë, Petnicë, Rozhajë dhe Guci,” njoftuan nga TKK.

TKK zgjati deri më 15 korrik aplikimin e masave të miratuara më 25 qershor për komunën e Rozhajës, ndërsa aplikimi i masave të miratuara më 2 korrik për komunën e Gucisë u zgjat deri më 17 korrik.

OBJEKTET HOTELIERIKE DO TË PUNOJNË DERI NË ORËN 22:00, PËRVEÇ NË KOMUNAT BREGDETARE

Programet argëtuese dhe muzikore janë të ndaluara në të gjithë territorin e shtetit në ambientet e hotelierisë: koncerte, shfaqje live nga muzikantë dhe grupe, shfaqje nga interpretues DJ dhe të ngjashme.

Funksionimi i objekteve të hotelierisë (restorante, kafene, kafiterinë, restorante hoteliere dhe objekte të ngjashme me hotelierinë), përfshirë objektet e hotelierisë në plazhe është i kufizuar në territorin e Kryeqytetit Podgorica, Kryeqytetit të Cetinjës dhe komunave të Pluzhinës, Shavnikut, Zhablakut, Nikshiqit, Danillovgradit, Tuzit, Kolashit dhe Mojkovacit deri në orën 22:00.

Në rajonin jugor, pra në të gjitha komunat bregdetare, kufizimi i funksionimit të objekteve hotelierike deri në orën 00:00, i cili u miratua dje, mbetet në fuqi.

TKK rekomandon që përveç mbajtjes së detyrueshme të maskave mbrojtëse në ambiente të mbyllura, çdo qytetar të vijnë maskën në ambient të hapur në ato situata dhe vende kur nuk është e mundur të ruhet distanca fizike.

Puna e komisioneve të nivelit të parë shoqëror-mjekësor në fushën e mbrojtjes sociale dhe fëmijëve në qendrat për punë sociale është ndërprerë.

MBRETËRIA E BASHKUAR, EMIRATET E BASHKUARA ARABE, TURQIA, UKRAINA DHE BJELLORUSIA NË “LISTËN E GJELBËR”

Trupi Koordinues Kombëtar për Sëmundjet Infektive ka vendosur, me sugjerimin e Institutit të Shëndetit Publik, të lejojë banorët britanikë të hyjnë në Mal të Zi pa ndonjë kushte shtesë, d.m.th. të përfshijnë Mbretërinë e Bashkuar në “listën e gjelbër” të vendeve me, ndër të tjera, edhe shtete anëtare të Bashkimit Evropian.

“Duke respektuar nevojat ekonomike të Malit të Zi, TKK, pas komunikimit të shërbimeve shtetërore kompetente epidemiologjike dhe marrëveshjes së arritur për masat e përcaktuara të kontrollit të pasagjerëve gjatë konviktit dhe zbarkimit vendosi të mos lejojë hyrjen në Mal të Zi për banorët e Turqisë, Emiratet e Bashkuara Arabe, Ukraina dhe Bjellorusia të cilët nuk tregojnë simptoma dhe shenja të infeksionit të koronavirusit dhe plotësojnë kushte të tjera të përcaktuara nga Ministria e Zhvillimit të Qëndrueshëm dhe Turizmit “, thuhet në njoftimin e Trupit Koordinues Kombëtar.

SHARE