BE-ja PLANIFIKON NDIHMË PREJ 1.5 MILIARD EURO NË MUAJ PËR UKRAINËN NË VITIN 2023

Komisioni Evropian do të propozojë një paketë ndihme që do të arrijë në 1.5 miliard euro në muaj për vitin e ardhshëm për Ukrainën, transmeton Anadolu Agency (AA).

Në një deklaratë nga KE-ja thuhet se presidentja e Komisionit, Ursula von der Leyen zhvilloi një bisedë telefonike me presidentin e Ukrainës, Volodymyr Zelenskyy.

Von der Leyen njoftoi Zelenskyy-n se paketa financiare e cila do të arrijë 1.5 miliard euro në muaj dhe në një total prej 18 miliardë për vitin 2023, do të propozohet këtë javë.

Në takim theksi u vendos mbi rëndësinë që funksionet bazë shtetërore të financohen në mënyrë të parashikueshme dhe të rregullt si dhe u tha se kjo do të shërbejë për të mbështetur reformat e Ukrainës dhe rrugën që shkon drejt anëtarësimit në BE.

Von der Leyen theksoi se paketa financiare e Bashkimit Evropian duhet të mbështetet me ndihmat e ngjashme të vijnë nga donatorët e mëdhenj dhe se BE-ja vazhdon të punojë për vazhduar sigurimin e ndihmës urgjente humanitare për Ukrainën, kryesisht gjatë muajve të dimrit.

Në bisedë u nënvizua rëndësia për të siguruar që eksportet bujqësore të Ukrainës të dërgohen në botë. Gjithashtu u përsërit mbështetja e plotë ndaj përpjekjeve për të arritur marrëveshje me Rusinë në çështjen e Iniciativës së Drithit në Detin e Zi.

Poashtu krahas forcimit të sanksioneve u diskutuan edhe përgjigjet që do të jepen kundër mbështetjes së Iranit ndaj Rusisë.

SHARE