MAROVIQ: JANË REALIZUAR VETËM 20% E DETYRIMEVE NË KUADËR TË PROGRAMIT TË ANËTARËSIMIT

Zëvendëskryeministrja Jovana Maroviq tha se numri i përgjithshëm i zotimeve të planifikuara në kuadër të Programit të Anëtarësimit për tre tremujorët e parë ishte 219 dhe se janë realizuar vetëm 62 zotime. Ajo sqaroi se Ministria e Çështjeve Evropiane ka bërë një pasqyrë të asaj që është bërë në bazë të raportit të sekretarit. “Që do të thotë se përqindja totale e obligimeve të përmbushura është 20 për qind dhe kemi vetëm tre muaj për obligimet e mbetura. Vërtet nuk më kujtohet një shkallë kaq e ulët e realizimit të obligimeve tona në programin e anëtarësimit”, tha ajo. Siç tha ajo, procesi i negociatave përfshin fillimisht përmbushjen e disa kritereve, pastaj vullnetin politik, dhe pjesa e tretë është lobimi, që përfshin punën drejt institucioneve të BE-së dhe vendeve anëtare të Unionit. “Dëshiroj të përgëzoj deputetët tanë dhe të përmend se ata nuk e kanë kryer punën e tyre, kështu që Ministria e Çështjeve Evropiane ka mbetur të lobojë dhe të përmirësojë situatën në terren”, tha Maroviq. Abazoviq, duke theksuar se nuk dëshiron të arsyetohet, tha se Ligji për prejardhjen e pronës nuk është miratuar për shkak se Bashkimi Evropian nuk ka dhënë përgjigje për më shumë se gjashtë muaj. Siç theksoi Abazoviq, ligji për origjinën e pronës është jashtëzakonisht i nevojshëm. “Sepse nëse ka ish-policë që kanë një milion euro peng për lirinë e djalit të tyre dhe kanë pasur rrogë 800 euro, duhet të funksionojë ligji për origjinën e pasurisë”, tha Abazoviq. Ai u bëri thirrje deputetëve, pasi zgjedhjet janë afër, të zgjedhin katër nga 19 kandidatët për gjyqtarë të Gjykatës Kushtetuese dhe të zhbllokojnë të paktën një institucion.

SHARE