RRITJA E ÇMIMIT TË DUHANIT

Cigaret janë rritur me dhjetë cent për paketë që nga 1 janari, bazuar në Ligjin për akciza dhe kalendarin e akcizës nga viti 2018, mëson “Vijesti”. Ligji parashikonte një rritje të akcizës specifike për cigaret nga 37 në 40.5 euro për 1000 cigare dhe një ulje proporcionale nga 29 në 27.5 për qind. Duke llogaritur këto dy akciza dhe duke llogaritur TVSH-në në atë shumë, shitësit me pakicë rritën çmimet e shumicës së markave me dhjetë cent për paketë. Për të siguruar para për projektin “Evropa Tani”, qeveria ka parashikuar që akciza specifike për cigaret nga 1 janari të rritet nga 37 në 47 euro për 1000 cigare, ndërsa do të mbetet proporcionalisht në 29 për qind të çmimit të shitjes me pakicë. Megjithatë, shumica e deputetëve votuan kundër të gjitha ndryshimeve në ligjin për akcizën, ku parashikohej edhe rritje e akcizës për alkoolin, ëmbëlsirat, pijet e gazuara dhe plastika njëpërdorimshme.

SHARE