Këshilla për t’i ndihmuar orkidetë që t’i mbijetojnë dimrit

Shumë bimë kërkojnë kujdes të veçantë gjatë muajve të ftohtë të dimrit, dhe kjo është veçanërisht e vërtetë për orkidenë delikate.

Për të mbrojtur këtë lule të bukur dhe për të qenë të sigurt se do të shohë pranverën, kushtojini vëmendje të veçantë këtyre pesë këshillave.

Orkidetë nuk do të shfaqin efektet e para anësore gjatë ekspozimit ndaj temperaturave të ulëta, por vetëm disa ditë më vonë, transmeton KosovaPress.

Temperaturat ndërmjet 10 dhe 25 gradë Celsius janë ideale, por kjo nuk do të thotë se nuk mund t’i mbijetojnë rritjes dhe rënies së herëpashershme të temperaturave mbi dhe nën këto kufij.

1. Sigurojini asaj dritë të mjaftueshme natyrore

Duke pasur parasysh që gjatë dimrit ditët janë më të shkurtra dhe shpesh shumë të zymta, ju duhet t’i siguroni orkideve dritë të mjaftueshme natyrore nëse dëshironi që ato të shohin pranverën. Kjo lule kërkon shumë rrezet e diellit, por jo rrezet e diellit direkte. Gjatë dimrit, vendosini ato në dhomën me diell në shtëpinë tuaj ose në dhomën me më shumë dritare. Sigurisht, vendosini aty ku dielli nuk i arrin direkt.

2. Kujdes nga rryma ajrore

Dëmi nga rryma ajrore nuk është thjesht një mit, të paktën jo kur bëhet fjalë për orkide. Nëse vëreni se sythat po bien, ekziston një probabilitet i lartë që orkideja të ekspozohet ndaj rrymave ajrore. Për shembull, mbani orkide në prag të dritares dhe hapni dritaren shpesh gjatë dimrit. Për një orkide të ndjeshme që preferon temperatura të qëndrueshme, kjo është një tërheqje e tepërt dhe ndryshime të papritura të ajrit të nxehtë dhe të ftohtë, gjë që nuk i përshtatet aspak.

3. Mbajeni larg një burimi të drejtpërdrejtë të ajrit të nxehtë

Për shumë njerëz, kondicionerët shërbejnë herë pas here si ngrohje të dhomës. Ashtu siç nuk do të ndiheni shumë rehat me ajrin e ngrohtë që fryn direkt mbi ju, as orkideja nuk do të ndiheni mirë. Mbajeni atë larg nga të gjitha burimet e drejtpërdrejta të ajrit të nxehtë, si dhe nga elementët e tjerë të ngrohjes, si ngrohësit dhe radiatorët elektrikë ose me gaz.

4. Kontrolloni rrënjët dhe gjethet e orkidesë

Shumë pronarë të orkideve besojnë se ato kanë nevojë për shumë më pak ujë gjatë dimrit. Vërtet, ndryshe nga vera, e cila thahet më shpejt dheu dhe rrënjët, gjatë dimrit ky proces është shumë më i ngadalshëm. Megjithatë, sapo vini re se rrënja merr një ngjyrë gri ose të bardhë, është shenja e parë që orkideja ka nevojë për më shumë ujë. E njëjta gjë vlen edhe për gjethet – nëse ato zbehen, rrisni sasinë e ujit me të cilin ujisni orkidenë ose rrisni shpeshtësinë e lotimit.

5. Rritni lagështinë

Sezoni i ngrohjes është edhe stina e ajrit të thatë dhe kjo nuk u shkon për shtat orkideve që pëlqejnë ambientet më të lagështa. Krijoni një oazë të vogël të lagësht duke mbushur një enë ose pjatë të cekët me guralecë, më pas derdhni ujë dhe në fund vendosni mbi guralecët tenxhere me orkide. Një lagështues pranë orkideve është gjithashtu një ide e mirë, dhe gjithashtu mund të përdorni një shishe sprej për të hedhur ujë dhe herë pas here spërkatni orkidenë.

SHARE