Disa arsye të rëndësishme pse duhet të lexojmë

Leximi e mban trurin tonë aktiv. Është gjithashtu një mënyrë për të sjellë vetëdije. Sipas The International Arts and Mind Lab , leximi mund të ndihmojë personat që përballen me probleme të shëndetit mendor si depresioni , ankthi dhe pikëllimi.

Lehtësimi i stresit

 Kur lexojmë, ne përfshihemi në botën e shkrimtarit dhe krijojmë pamjet tona për fjalët e tyre. Në përgjithësi, mund të jetë më tërheqës dhe më i fuqishëm sesa të shikoni një film. Ndërsa jeni të zhytur, ju largoheni nga çështjet dhe problemet tuaja; kështu, leximi mund të jetë një arratisje e shëndetshme.

Fitimi i njohurive

Leximi na ndihmon të mësojmë për përvojat e njerëzve të tjerë si një mënyrë për të mësuar se si të lundrojmë në tonat. Leximi përmirëson të kuptuarit dhe vetëvlerësimin ,sepse sa më shumë njohuri të kemi, aq më i madh është sensi ynë i vetëvlerësimit.

Përmirësimi i shëndetit kognitiv

Studimet kanë treguar se leximi mund të stimulojë trurin duke rritur rrjedhjen e gjakut dhe duke sjellë më shumë oksigjen. Kur bëhet rregullisht, leximi gjithashtu ndihmon në parandalimin e humbjes së kujtesës , demencës dhe sëmundjes së Alzheimerit.

Krijimtaria rritet

Për ata që frymëzohen nga puna dhe shkrimi i të tjerëve, leximi ndihmon në dhënien e frymëzimit. Nëse jemi shkrimtarë, idetë e reja mund t’i përkasin shkrimit ose ndonjë mjeti tjetër krijues.

Rritja e fjalorit

Ka shumë mënyra për të thënë të njëjtën gjë, dhe sa më shumë fjalë të ekspozoheni, aq më shumë mund të shpreheni më saktë 

SHARE