ABAZOVIQ: MALI I ZI ËSHTË IDEAL PËR TË GJALLËRUAR PROCESIN E ZGJERIMIT

Procesi i zgjerimit është margjinalizuar nga lodhja e Bashkimit Evropian (BE) dhe Mali i Zi është ideal për ta bërë këtë proces të gjallë, tha kryeministri Dritan Abazoviq. Ai e tha këtë në një bashkëbisedim me studentët “Dhjetë vjet negociata malazeze me BE – Ku janë të rinjtë?”, organizuar nga Sekretariati i Përgjithshëm i Qeverisë dhe Ministria e Çështjeve Evropiane në Villa Goricë. Abazoviq përsëriti se qëllimi më i rëndësishëm i politikës së jashtme të Malit të Zi është anëtarësimi në BE dhe se situata në Evropën Lindore ka hapur mundësi të mëdha. Abazoviq shtoi se është e komplikuar të sjellësh njerëzit në tryezë dhe të arrish shumicën e kërkuar. Sipas tij, lehtësisht gjithçka në Mal të Zi tërheq vëmendje të veçantë politike, procesi vonohet pak, por ai beson se deri më 31 korrik do të japin një pjesë të rezultateve. Abazoviq shtoi se Mali i Zi është një vend që dërgon mesazhe pacifiste, se me madhësinë e tij nuk krijon një ndjenjë shqetësimi në vendet e tjera që janë shumë më të mëdha, se do të kërcënojë konkurrencën e tyre. “Besoj se nëse ka një vend që është model se si të bëhet një gjë e mirë për të gjithë, për të nxitur BE-në, idenë e BE-së në rajon, mundësinë dhe motivimin e kandidatëve për të vazhduar në atë rrugë. Mendoj se është vendi ynë”, tha Abazoviq. Zëvendëskryeministrja dhe ministrja e Çështjeve Evropiane, Jovana Maroviq, tha se ka pasur shumë ulje-ngritje në procesin e negociatave me BE-në dhe se Mali i Zi është ende lider në atë proces. Maroviq deklaroi se Ministria e Çështjeve Evropiane po shqyrton modelet e mundshme për bursa për të rinjtë në Mal të Zi. “Ne duam të ofrojmë bursa në universitetet më të mira në Evropë”, tha Maroviq. Ministrja e Ekologjisë, Planifikimit Hapësinor dhe Urbanizmit, Ana Novakoviq Gjuroviq, ftoi të rinjtë që të përfshihen në procese. “Ka shumë mënyra dhe modele për të ndihmuar zhvillimin e mëtejshëm të shoqërisë sonë, e cila duhet të bëhet evropiane dhe demokratike,” tha Novakoviq Gjuroviq. Ajo bëri të ditur se duke filluar nga vjeshta, Ministria do të ketë forma shumë më të shpeshta komunikimi me studentët, por edhe me gjimnazistët. Ministri i Drejtësisë Marko Kovaç tha se Ministria planifikon të japë kontributin maksimal dhe të punojë sa më shpejt në plotësimin e kushteve, për të marrë kriteret e kërkuara nga kapitujt 23 dhe 24. Ministri i Administratës Publike, Marash Dukaj, tha se duhet të vendosen synime të shkurtra dhe të qarta dhe sigurisht të arritshme. Ai theksoi se një nga prioritetet e Ministrisë së Administratës Publike është dixhitalizimi. Dukaj shtoi se janë të fokusuar edhe në kornizën legjislative dhe se Mali i Zi deri më tani nuk ka pasur ligj për Qeverinë. “Politika nuk guxon dhe nuk mund të jetë në administratën publike, nëse nuk kemi konsensus social nuk do ta zgjidhim atë problem”, ka theksuar Dukaj.

SHARE