KARASTANOVIQ: KONTEKSTI I SOTËM GJEOPOLITIK KONFIRMON KORREKTËSINË E VENDIMIT PËR T’U BËRË PJESË E NATO-S

Me rastin e gjashtë viteve të anëtarësimit të Malit të Zi në NATO, drejtoresha ekzekutive e Aleancës Atlantike, Azre Karastanoviq, tha për Radion e Malin e Zi se konteksti i sotëm gjeopolitik konfirmon korrektësinë e anëtarësimit të Malit të Zi në Aleancë si një nga vendimet më të rëndësishme të politikës së jashtme në historinë e saj të re.

“Ishte lufta në kontinentin evropian, në kontekstin e agresionit rus kundër Ukrainës, ajo që ndryshoi sigurinë, por edhe arkitekturën politike dhe ekonomike të Evropës”, tha Karastanoviq.

Sipas saj, vendimi i Finlandës dhe Suedisë për t’u anëtarësuar në Aleancë është konfirmimi më i mirë i perceptimit të paketës së NATO-s si një mbrojtje mekanike kyçe dhe parandaluese kundër kërcënimeve.

“Anëtarësimi në NATO nënkupton përkatësinë në një sistem vlerash që nënkupton forcimin e standardeve në lidhje me sundimin e ligjit, si dhe forcimin e luftës kundër krimit dhe korrupsionit, i cili është një parakusht i domosdoshëm për anëtarësimin në BE, si qëllimi i dytë më i rëndësishëm i politikës së jashtme të Malit të Zi”, tha Karastanoviq.

Ajo kujtoi se përmes mekanizmit të paktit të NATO-s ka mbërritur mbrojtja nga sulmet kibernetike.

“Gjashtë vite ndryshimesh të trazuara gjeopolitike janë prapa nesh dhe kjo u dëshmua të jetë vendimtare për stabilitetin si të Malit të Zi ashtu edhe të rajonit”, tha Karastanoviq.

SHARE