MALI I ZI RENDITET NË VENDIN E 74-TË NË VENDET EKOLOGJIKE

Mali i Zi renditet në vendin e 74-të në listën e vendeve ekologjike në botë sipas Indeksit të Performancës Mjedisore EPI, njoftoi sot Qendra për Mbrojtjen dhe Studimin e Zogjve.

Siç theksohet, ai sistem i renditjes u zhvillua nga universitetet Yale dhe Columbia në bashkëpunim me Forumin Ekonomik Botëror, i cili synon të matë vitalitetin ekologjik dhe ekosistemin e secilit vend.

“Rezultatet e këtij viti tregojnë se Mali i Zi, si një shtet ekologjik sipas kushtetutës, nuk është në një rrugë të lakmueshme. Vetëm katër vjet më parë, ajo ishte në vendin e 47-të, gjë që ishte dekurajuese edhe atëherë. Sot, përpara saj, kemi Slloveninë, Kroacinë, Serbinë dhe Shqipërinë, gjë që nuk ishte ashtu në vitet e kaluara. Në këtë listë, Mali i Zi është në vendin e 74-të, ndërsa Sllovenia është në vendin e 18-të, Kroacia në vendin e 34-të, Serbia në vendin e 45-të dhe Shqipëria në vendin e 62-të “, theksuan ata.

Vendin e parë të shtetit ekologjik e zuri Danimarka, pastaj Luksemburgu, ndërsa vendi i tretë u mor nga Zvicra.

EPI ofron një përmbledhje të gjendjes globale dhe individuale të secilit vend, në fushën e mbrojtjes së mjedisit. Si i tillë, ai shërben si një nxitje e shkëlqyeshme për të zgjidhur problemet e pranishme në një vend të caktuar.

SHARE