Pse jeni gjithnjë me vonesë?

E konsideroni veten si person që vonoheni gjithmonë? Më poshtë do të njiheni me tre shpjegime të mundshme të “vrimës së zezë” që duket se gëlltit kohën tuaj si dhe ndonjë këshillë për të qenë më të përpiktë.

Gjithkujt mund t’i ndodhë që të arrijë për ndonjë minutë me vonesë, por disa persona janë gjithnjë me vonesë. “Bombardoheni nga protestat” e miqve dhe të kolegëve? Në thelb të problemit tuaj, mund të jenë disa arsye shkencore, ashtu siç raportohet në një artikull të “Wall Street Journal”.

Defekti tendencëclosevolume_off

Një nga shpjegimet më të qarta dhe të zakonshme është planifikimi i gabuar i kohës. Një pjesë e madhe e atyre që vonohen kanë tendencën që të mos llogarisin mirë kohën e nevojshme për të përfunduar një detyrë. Sipas Roger Buehler, psikologut të Universitetit Wilfrid Laurier të Waterloo, Ontario (Kanada), 40 për qind e njerëzve nuk e llogarisin mirë kohën e nevojshme për të përfunduar një veprim (pa marrë parasysh kompleksitetin e veprimit).

Ndajeni në më shumë pjesë

Për të kapërcyer këtë pengesë, ju mund të përdorni strategji të ndryshme, si për shembull duke u bazuar në përvojat e kaluara, ose në ndarjen e një detyre të caktuar në pjesë më të vogla, një proces që i bën përllogaritjet më precize.

Thojini jo multitasking-ut

A jeni, për shembull, një person multitasking (bëni shumë veprime në të njëjtën kohë)? Në bazë të një studimi të kryer në vitin 2003 nga Jeff Conte i Universitetit të San Diegos, vëmendja shpërqendrohet nëse bëni shumë detyra në të njëjtën kohë, në vend që të përqendroheni në një gjë, duke e kryer mirë atë. Për këto arsye, ju mund të arrini shpeshherë me vonesë në punë, shkollë, fakultet apo në takime të ndryshme.

Personat që arrijnë me vonesë kudo, vuajnë edhe nga iluzioni se kanë për t’ia dalë mbanë, edhe pse janë nisur me vonesë. Por e vërteta është se iluzioni i krijuar nga vetë ata, kthehet në një faktor ndikues te vonesa. Ndaj, shmangeni sa më parë iluzionin në këtë pikë.

“Arti” i të qenët me vonesë është i lindur

“Arti” i të qenët gjithmonë me vonesë mund të varet nga një ndryshim në mënyrën se si ne e perceptojnë kohën. Një studim tjetër i Conte, i publikuar në vitin 2001, identifikon dy tipare të përsëritura të personalitetit, atë të tipit A, më frenetik dhe i përqendruar te arritja e objektivit dhe atë të tipit B, më i relaksuar dhe më “i ngathët”…që arrin me vonesë kudo.

Një minutë e pambarimtë

Në një eksperiment, nëpërmjet të cilit kërkohej të thoshin mbarimin e një minute kohë, individët e tipit A kanë thënë stop pas 58 sekondash (të përpiktë, madje para kohe); ata të tipit B, pas 77 sekondash. Një hendek që minutë pas minute, akumulohet duke u transformuar në një vonesë të konsiderueshme.

Si të mos jeni më me vonesë?

Sipas ekspertëve, që të mos vonohen, këta persona mund të përpiqen të:

-të ulin numrin e takimeve të lëna ose të impenjimeve të propozuara;

-të përgatisin një axhendë javore me afate më të shkurtra, por çdo 30 minuta;

-t’i dhurojnë vetes shpërblime sa herë që keni çuar deri në fund një punë (për shembull mund të pini një kafe brenda kohës që ju ka mbetur nga ajo që kishit caktuar për X punë);

– të kuptojnë se nuk mund të jenë në dy vende, në të njëjtën kohë dhe nëse nuk arrijnë t’i mbulojnë të dyja, mund ta anulojnë një prej takimeve. Të paktën mbërrini në kohë në njërin prej tyre!

SHARE