ABAZOVIQ: BRUKSELI TË RINGJALLË PROCESIN E ZGJERIMIT

Bashkimi Evropian duhet të ringjallë procesin e zgjerimit nëse dëshiron të mbetet tërheqës për anëtarët e rinj dhe në këtë mënyrë të parandalojë ndikimin e palëve të treta në rajon, tha kryeministri i Malit të Zi Dritan Abazoviq.

Këtë e tha në Forumin e Sigurisë në Varshavë, i cili po mbahet në kryeqytetin e Polonisë.

Abazoviq ishte një nga panelistët në panelin e titulluar: “Sfidat globale, koalicionet globale? Si mund të ndërtojë Perëndimi kolektiv partneritet në politikën e jashtme?”.

“Ndërsa vendimet e rëndësishme po shtyhen, palët e treta po kërkojnë hapësirë ​​për të hapur pika të reja të nxehta në Ballkanin Perëndimor”, tha Abazoviq.

Ai theksoi se Mali i Zi ka një politikë të jashtme plotësisht të pajtueshme me BE-në.

“Ne dërguam të gjitha paketat e sanksioneve që u miratuan me qëllim të shtypjes së agresionit rus kundër Ukrainës. Ne jemi gjithashtu vendi me numrin më të madh të refugjatëve në Evropë, në raport me numrin e banorëve. Jemi në rrugën e duhur!”, ka thënë Abazoviq.

Abazoviq theksoi se vetëm përmes një vizioni të përbashkët dhe përkushtimit ndaj të njëjtave vlera mund të kontribuojmë në forcimin e lidhjeve dhe urave dhe theksoi rëndësinë e dialogut dhe diplomacisë. Ai kujtoi gjithashtu rëndësinë e organizatave ndërkombëtare, si Kombet e Bashkuara, NATO dhe BE, dhe nevojën për forcimin e kapaciteteve të tyre dhe reformat e mundshme që do të çonin në një sistem më të avancuar të bashkëpunimit ndërkombëtar.

SHARE