BE NUK MBAN ANË, SQAROHEN MASAT NDAJ KOSOVËS: TË NJËJTAT EDHE PËR SERBINË

Zëdhënësi i BE-së, Peter Stano konfirmoi në një përgjigje me shkrim për Telegrafin masat e marra prej bllokut europian ndaj saj, për shkak të mosreagimit ndaj thirrjeve për uljen e tensioneve në veri.

“Kosova fatkeqësisht ende nuk i ka ndërmarrë hapat e nevojshëm. Prandaj, BE – siç tregohet në deklaratën e Përfaqësuesit të Lartë për politikë të jashtme dhe sigurinë – ka vendosur të zbatojë një sërë masash”, u shpreh ai. Kemi pezulluar përkohësisht punën e organeve të Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit.

“Kosova gjithashtu nuk do të ftohet në evente të nivelit të lartë dhe vizitat dypalëshe do të pezullohen, përveç atyre të fokusuara në zgjidhjen e krizës në veri  në kuadër të Dialogut të lehtësuar nga BE-ja”, tha Stano, duke shtuar se Programimi i fondeve për Kosovën në kuadër të IPA 2024 është pezulluar gjithashtu.

Zëdhënësi sqaroi se këto masa janë të përkohshme dhe se Brukseli është duke monitoruar edhe Serbinë.

Në rast se Beogradi nuk i përmbush kërkesat që i janë drejtuar, atëherë masa do të merren edhe ndaj tij.

“Këto masa janë të përkohshme dhe plotësisht të kthyeshme në varësi të zhvillimeve në terren dhe vendimeve për shtensionimtë situatës në Kosovë. BE-ja po monitoron gjithashtu nga afër përmbushjen e kërkesave tona nga ana e Serbisë, dhe është e gatshme të marrë masa dhe ndaj saj”- tha zëdhënësi i BE-së, Peter Stano.

Situata në veri të Kosovës është kthyer në shqetësim serioz për BE.

“Ne nuk mund të përballojmë paqëndrueshmëri, tensione dhe dhunë. E kemi dënuar dhunën dhe vazhdojmë thirrjet për shtensionimin e menjëhershëm nga të dyja palët”, nënvizoi Stano.

Ai përsëriti se presin nga Kosova të pezullojë menjëherë operacionet policore në afërsi të ndërtesave komunale në veri të Kosovës e të organizojë sa më shpejt zgjedhjet e reja, në të cilat të ketë pjesëmarrësve të pakushtëzuar të serbëve atje. 

SHARE